Proiect de lege pentru aducerea fugarilor în țară, inițiat de Alina Gorghiu

Alina Gorghiu și Cătălin Predoiu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat elaborarea unui nou proiect pentru stoparea fenomenului fugarilor. Astfel, condamnații care fug din România ar urma să suporte toate costurile aducerii lor în țară

Alina Gorghiu, ministrul Justiției a anunțat că ministerul pe care-l conduce a elaborat un proiect de lege prin care condamnații care fug din România vor suporta costurile aducerii lor în țară. Noua inițiativă face parte din obiectivul ministerului de Justiție pentru a stopa fenomenul fugarilor.

Alina Gorghiu: „Depunem eforturi pentru a stopa fenomenul fugarilor”

Alina Gorghiu a evidențiat faptul că în prima săptămână din acest an au fost aduși în țară șase persoane condamnate de justiția din România.

„An nou, obiceiuri vechi. Continuăm aducerea în ţară a celor care încă mai cred că pot scăpa de executarea pedepsei în România. Avem în lucru, la Ministerul Justiţiei, un proiect de lege prin care costurile aducerii în ţară a fugarilor să fie suportate de aceştia. Nu de către stat. Depunem toate eforturile pentru a stopa fenomenul fugarilor”, a precizat ministrul Justiţiei, într-o postare pe Facebook.

Lista fugarilor aduși în țară în prima săptămână din ianuarie

Alina Gorghiu a făcut publică lista fugarilor care au fost aduși în țară în prima săptămână din ianuarie. Persoanele condamnate au de executat pedepse pentru tâlhărie, furt calificate sau abateri de la Codul Rutier. Fugarii au fost aduși din Marea britanie, Olanda sau Germania.

  • Părăscuţă Ştefan Iulian, adus din Germania, condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare, pentru tâlhărie;
  • Stan Florian, adus din Germania, condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare, pentru tâlhărie;
  • Amariei Andrada, adusă din Olanda, condamnată la 2 ani şi 10 luni de închisoare, pentru furt;
  • Basalderu Constantin Viorel, adus din Marea Britanie, condamnat la un an şi 4 luni de închisoare, pentru port sau folosire fără drept de obiecte periculoase;
  • Ursan Ioan Florin, adus din Marea Britanie, condamnat la un an de închisoare, pentru furt calificat;
  • Doroţ Ionel Samuel, adus din Marea Britanie, condamnat la un an de închisoare, pentru infracţiuni rutiere.

România a fost condamnată la CEDO pentru condițiile improprii din penitenciare; Sursa foto: Arhiva EvZ

Alina Gorghiu depsre investițiile în infrastrucura sistemului penitenciar

În altă ordine de idei, statul român a fost reclamat la CEDO în nenumărate rânduri pentru condițiile improprii din penitenciare. În acest sens Alina Gorgiu a precizat că investițiile în infrastructura sistemului penitenciar începute în 2023 vor continua și în acest an.

„Două penitenciare noi au intrat în 2023 în faza de execuţie, şi în multe altele au fost amenajate noi locuri de detenţie. Toate la standarde europene. Pentru ca nimeni să nu mai poată invoca aspectul condiţiilor din penitenciare pentru a se sustrage de la executarea pedepsei în ţară”, afirmă Alina Gorghiu.