Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, anunță că un proiect ce îi va obliga pe fugarii români să plătească costurile de aducere în țară, a fost pus în transparență decizională. Doar în 2023, statul a plătit pentru ei peste două milioane de euro.
Alina Gorghiu spune că se caută soluții pentru a-l descuraja pe fugar să plece din țară, iar în 2023 s-a constatat pentru prima oară o scădere a numărului lor.
Ministrul Justiției a explicat că în 2020, România a solicitat urmărirea internațională pentru 1260 de persoane, în timp ce în 2021 acest număr a crescut la 1420. În 2022, s-a înregistrat urmărirea a 1574 de persoane față de anul precedent. În 2023, numărul a scăzut la 1530 de persoane, semnalând astfel primul an de reducere, chiar dacă într-o măsură nesemnificativă.
Fugarul, obligat să-și plătească costurile de aducere în țară, anunță Alina Gorghiu
„România, potrivit legislației actuale, vorbim de legea 302/ 2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală prevede următorul lucru: cheltuielile privind procedura de extrădare efectuată pe teritoriul României, se suportă de statul român, de autoritățile române, prin bugetele autorităților, în funcție de atribuțiile conferite fiecăreia dintre acestea prin prezenta lege pe care am menționat-o.
Dacă pornim de la premiza că anul trecut, de exemplu, Ministerul Afacerilor Interne a organizat un număr de 587 de misiuni pentru a putea aduce în țară respectivele persoane care au fugit, va trebui să facem un calcul și vă pot preciza că numai anul trecut statul român a cheltuit ca să aducă înapoi fugari o sumă de peste 10 milioane de lei”, a declarat Alina Gorghiu.
Aceasta spune că i se pare complet incorect ca un fugar ce alege să sfideze legea, să nu fie supus cheltuielilor de aducere înapoi în țară.
Costurile de aducere în țara a unui fugar
Ministrul Justiției a vorbit și despre costurile pe care statul român trebuie să le suporte cu aducerea fugarilor înapoi în țară.
Conform declarației sale, persoanele solicitate să fie aduse în țară pot opta pentru transport terestru sau aerian, iar costurile variază în funcție de țara de proveniență.
În cazul aducerii unui fugar prin mijloace terestre, în special dintr-o țară vecină, costurile sunt mai reduse. În schimb, pentru fugarii aduși din Madagascar, se constată costuri semnificative.
Alina Gorghiu afirmă că, dacă cineva a avut resurse financiare pentru a fugi în Madagascar, este de așteptat să dispună de mijloace pentru a acoperi cheltuielile legate de aducerea lor în țară.
„Costul variază pe fugar, undeva între câteva mii de euro și 25.000 euro. Asta este plaja în care statul român trebuie să acopere cheltuieli pe fiecare om in parte”.
Alina Gorghiu enumeră costurile pe care trebuie să le suporte statul
Alina Gorghiu a mai spus că statul trebuie să plătească și pentru costurile a cel puțin doi ofițeri de poliție din cadrul centrului de cooperare polițienească internațională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Vorbim despre bilete de avion, cazare, diurnă și altele.
„În primul rând, vorbim de situația în care, fugarii care se sustrag în cursul urmăririi penale sau al judecății, cheltuielile cu aducerea lor în țară vor fi adăugate celorlalte cheltuieli ocazionate de proces. Și anume costuri legate de expertiză, onorariu de avocat ș.a.m.d.
În cazul doi, pentru fugarii care se sustrag de la executarea pedepsei, deci în cazul celor care fug după ce le-a fost dată pedeapsa definitivă de către instanțele din România. În acest caz, cheltuielile cu aducerea lor în țară pot fi recuperate pe cale separată, printr-o acțiune civilă”, a mai explicat Alina Gorghiu.