Evenimentul Zilei > International > FSB face valuri la TNK-BP
FSB face valuri la TNK-BP

FSB face valuri la TNK-BP

Serviciul federal de securitate din Rusia, FSB, a acuzat ieri doi cetăţeni ruso-americani de spionaj industrial în favoarea unor companii străine, relatează agenţia France Presse, citând presa de la Moscova.

Unul dintre cei doi presupuşi spioni este angajatul grupului petrolier ruso-britanic TNKBP, I. Zaslavski, iar celălalt – fratele său, A. Zaslavski, care conduce o asociaţie ce îşi desfăşoară activitatea sub tutela British Council. Ei sunt acuzaţi că au adunat informaţii comerciale confidenţiale în beneficiul „unor companii de petrol şi gaze străine“, potrivit unui comunicat al FSB, preluat de agenţiile de presă ruse.

Această decizie a serviciului rus de securitate (fostul KGB) se înscrie în cadrul presiunilor la care a fost supus TNK-BP în ultimul an, grupul fiind chiar ameninţat cu retragerea licenţei de exploatare. Miercuri, forţele de ordine moscovite au efectuat percheziţii la birourile companiei BP şi la cele ale filialei sale, TNK-BP, confiscând mai multe documente. Potrivit Ministerului rus de Interne, acţiunea a avut loc în cadrul anchetei privind compania petrolieră Sidanko, care a dat faliment în anii ’90 şi ale cărei active au fost integrate grupului TNK-BP.
 
În 2007, gigantul energetic Gazprom a preluat cea mai mare parte a operaţiunilor derulate de TNK-BP în câmpul gazifer de la Kovikta, din Siberia. Înfiinţat în anul 2003, grupul TNK-BP este în proporţie de 50% proprietate britanică, celălalt pachet de 50% din acţiuni fiind deţinut de consorţiul rus Alfa Group. Grupul Gazprom este însă bănuit că încearcă să achiziţioneze partea Alfa Group.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: