Evenimentul Zilei > Justitie > Fraudele în achiziții publice, mai mari ca bugetul Ministerului Justiției
Fraudele în achiziții publice, mai mari ca bugetul Ministerului Justiției

Fraudele în achiziții publice, mai mari ca bugetul Ministerului Justiției

O adevărată gaură neagră în bugetul României au produs fraudele comise în anul 2016. Poliția Română a transmis că, anul trecut, poliţiştii de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice au întocmit 946 de dosare penale.

 Paguba produsă statului prin aceste fraude depășește 5 miliarde de lei, jumătate din suma reclamată de Liviu Dragnea, ca fiind dispărută de la buget.

Dintre dosarele penale înregistrate de polițiștii, 840 au au fost fraude specifice achiziţiilor publice în domeniul administraţie publică, 65 în domeniul sănătaţii și 44 în domeniul învățământului.

Paguba, cât bugetul a șase ministere

Conform cifrelor publicate de Ministerul Finanțelor, în proiectul de buget pe anul 2017, unele ministere au alocate bugete mult mai mici decât paguba adusă, în 2016, de fraudele în domeniul achizițiilor.

De exemplu: Ministerul Justiției are alocat 3,15 miliarde lei; Ministerul Economiei – 225 milioane de lei; Ministerului Public -1,03 miliarde de lei; Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) – 610,275 milioane de lei; Ministerul Energiei – 205,8 milioane de lei; Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat – 778,259 milioane de lei.