Jeffrey Franks: România nu a fost niciodată aproape de faliment
- Ana Bâtc ă
- 2 august 2011, 00:18
Ţara noastră nu a avut niciun moment, în actuala criză financiară, în care să se apropie de insolvenţă, spune Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, pentru EVZ.
Chiar dacă am trecut prin momente foarte grele, în ultimii trei ani, în care guvernul obţinea cu greu bani pe termen scurt şi la dobânzi mari, nu a existat niciun moment în care România să fie aproape de default, a declarat Jeffrey Franks, şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, într-un interviu pentru "Evenimentul zilei". "Nu aş spune că România a fost aproape de insolvenţă. De fapt, datorită deciziei luate de guvern în martie 2009, atunci când au venit cele mai grele lovituri, exista deja susţinerea Uniunii Europene, a FMI şi a Băncii Mondiale", a afirmat Jeffrey Franks.
Totuşi, acesta recunoaşte că au existat momente când guvernul găsea cu greu bani pentru finanţarea deficitului bugetar. La începutul acordului de împrumut precedent, încheiat în primăvara anului 2009, "era o problemă finanţarea pe termen foarte scurt şi la dobânzi foarte mari, iar cu timpul, am trecut la o situaţie în care trezoreria se poate finanţa la maturităţi mari", susţine reprezentantul Fondului. Potrivit acestuia, în ultimul an şi jumătate se observă o îmbunătăţire permanentă a situaţiei României din acest punct de vedere.
De altfel, perioada de început a acordului de finanţare încheiat acum doi ani este considerată de Jeffrey Franks drept una dintre cele mai dificile în negocierile FMI cu autorităţile noastre. Este vorba de perioada în care în piaţă domina incertitudinea, când era foarte dificil de prognozat cu cât vor scădea veniturile, cât de puternic va fi lovită România şi când investitorii nu se înghesuiau deloc săşi plaseze banii la noi, nici măcar pe perioade scurte de timp.
Cel mai dificil moment
Şeful misiunii Fondului Monetar la Bucureşti spune că, în acea perioadă, a fost unul dintre "cele mai interesante momente" din relaţia cu România şi anume faptul că românii nu voiau să admită că ar putea fi loviţi şi ei de criză. "În cadrul primei mele vizite în România, în ianuarie 2009, multe persoane, nu doar cele din guvern, nu credeau că România va fi lovită de criza internaţională. Şi noi, cei de la FMI, am avut mult de lucru pentru a-i convinge nu doar pe cei din Guvern sau din Banca Naţională, dar şi pe cei din societate că este cazul să fie foarte îngrijoraţi", a declarat Franks.
Rezultatele anunţate, ieri, de delegaţia FMI şi a Comisiei Europene sunt îmbucurătoare: toate ţintele au fost atinse. Practic, sunt cele mai bune rezultate ale României din ultimii doi ani. Oficialul Fondului spune că "există progrese solide" atât în domeniul fiscal, cât şi în cel structural. "Cu siguranţă, creşterea economică arată mult mai bine şi situaţia fiscală arată mult mai bine în prezent", adaugă acesta.
Soluţii să ne revenim mai repede
În privinţa propunerii de majorare a salariilor în sectorul public, Franks este de acord cu preşedintele Traian Băsescu, care spune că este nevoie de prudenţă. Asta nu înseamnă, însă, că nu există spaţiu pentru unele majorări salariale, precizează acesta. "Există puţin loc. Întrebarea este cât de mare să fie creşterea şi când să aibă loc. Guvernul trebuie să fie foarte atent şi să se asigure că majorările salariale pe care le decide sunt sustenabile atât în 2011, cât şi în 2012", explică oficialul FMI.
Care sunt măsurile care ar ajuta economia să-şi revină mai repede după criză? Asigurarea stabilităţii macroeconomice, a unui deficit bugetar redus şi a politicilor economice predictibile şi stabile, consideră Jeffrey Franks. Potrivit acestuia, sunt necesare şi politici care să genereze creştere economică, precum absorbţia fondurilor europene, restructurarea companiilor de stat din sectoarele cheie precum energia şi transportul.
SOLUŢIILE PROPUSE DE FMI
Companiile de stat au nevoie de şefi din privat şi infuzie de capital
Reforma întreprinderilor de stat este cea mai mare provocare care stă în faţa creşterii economice a României, a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, ieri, la conferinţa de la finalul celei de-a doua misiuni de evaluare a acordului de finanţare cu instituţiile financiare internaţionale. Potrivit acestuia, pentru revigorarea acestor companii este nevoie de o infuzie substanţială de capital şi de management privat. "Aceste lucruri vor fi esenţiale în mod special în sectoarele generatoare de creştere, cum ar fi energia şi transporturile. Pentru ca aceste investiţii să se materializeze este important ca aceste companii să fie suficient de atractive", a precizat oficialul Fondului.
Conform acestuia, guvernul a elaborat, în ultimele luni, planuri de restructurare pentru multe întreprinderi de stat. "A continua să se păstreze în proprietatea statului companii ineficient administrate şi care au o nevoie disperată de resurse dăunează companiilor, angajaţilor şi cetăţenilor României, care trebuie să plătească impozite şi taxe mai mari pentru că aceste companii nu contribuie la buget cu partea ce le revine", a avertizat Franks.
Acesta a spus că numai companiile de stat de la nivel central au arierate la buget de peste 20 miliarde de lei, facturi neplătite care reprezintă o frână importantă pentru creştere.
Creştere economică de 1,5%, în 2011
Noii manageri ai societăţilor de stat vor fi selectaţi de firme de resurse umane recunoscute internaţional. "Propunem guvernului ca cele mai mari companii din energie şi transport controlate de stat care nu sunt programate să aibă o privatizare majoritară, să aibă management privat", a mai spus Franks.
Reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene estimează, pentru sfârşitul acestui an, o inflaţie de 5%-5,5% şi o creştere economică de 1,5%, susţinută de exporturi, de un an agricol bun şi de reluarea graduală a cererii interne, urmând ca, anul viitor, economia României să avanseze cu 3,5%-4%.
Istvan Szekely, reprezentantul Comisiei Europene, a declarat că "execuţia bugetară se află pe traiectoria stabilită pentru a fi îndeplinită ţinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB". 20 miliarde de lei este suma datoriilor întreprinderilor de stat către buget "România nu a fost aproape de insolvenţă. Au existat momente când finanţarea deficitului bugetar a fost dificilă, dar cu susţinerea comunităţii internaţionale, deficitul a fost finanţat cu succes.“ JEFFREY FRANKS, şeful delegaţiei FMI în România Citiți și:
- Liderii coaliţiei s-au contrazis în declaraţii. Salariile bugetarilor vor fi majorate abia în 2012