Fotograf arestat pentru spionaj în favoarea Mossad-ului israelian, agenție de spionaj, de către forțele de securitate din Liban

Fotograf arestat pentru spionaj în favoarea Mossad-ului israelian, agenție de spionaj, de către forțele de securitate din Liban Sursa: Arhiva EVZ

Forțele de securitate din Liban au arestat un fotograf profesionist de origine libaneză sub acuzația de spionaj în favoarea agenției de spionaj israeliene Mossad, precum și colaborare cu autoritățile regimului prin colectarea de informații sensibile și fotografierea unor figuri de rezistență importante care locuiesc în această țară arabă.

Conform unui raport publicat luni de cotidianul arab al-Akhbar, Layal Ramadan, fotografă, a fost în contact strâns cu oficialii serviciilor de informații israeliene între 2021 și 2022. Aceasta a fotografiat și filmat o casă din cartierul Tariq al-Jadideh din Beirut, care se crede că a fost folosită de un lider important al mișcării de rezistență Hamas din Gaza.

Forțele de securitate din Liban au arestat o fotografă suspectă de spionaj

Al-Akhbar a relatat că fotografa libaneză a primit 50 de dolari pentru fiecare dintre misiunile sale de spionaj. Ziarul a continuat raportând că, în vara anului 2021, ofițerii de contraspionaj ai Direcției Generale de Securitate au descoperit convorbiri telefonice suspecte între un număr de telefon libanez, a cărui proprietar locuia în zona al-Sanea din Beirut, și mai multe numere de telefon străine.

După câteva luni de urmărire, s-a descoperit că numerele de telefon străine aparțineau utilizatorilor israelieni, în timp ce numărul libanez era deținut de o fotografă născută în 1982.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fotografa Layal Ramadan, care a fost arestată de forțele de securitate libaneze pentru spionaj în favoarea Mossad-ului israelian, a fost descrisă ca fiind un fotograf profesionist care a lucrat anterior pentru Fondul Economic și Social pentru Dezvoltare (ESFD), afiliat Consiliului pentru Dezvoltare și Reconstrucție. Potrivit rapoartelor, ea a publicat fotografiile pe propriile conturi de social media.

Femeia a fost arestată pe 5 aprilie, fiind suspectată de colaborare cu regimul israelian. În urma unor investigații și interogații atente, s-a constatat că aceasta a trimis autorităților israeliene sute de poze și videoclipuri din diferite zone din Liban.

Ziarul a subliniat că legătura femeii cu agenția de spionaj Mossad a fost dovedită în mod concludent. Ea a fost judecată într-un tribunal militar și a primit o pedeapsă lungă de închisoare, potrivit presstv.ir.

Tensiunile dintre Israel și Liban ajung la cote alarmante. La începutul lunii aprilie, Israelul a atacat Libanul și Fâșia Gaza, vizând ținte ale mișcării Hamas, ca răspuns la ciocnirile din ultimele zile de la Moscheea al-Aqsa și după tirurile a zeci de rachete, care au fost lansate împotriva Israelului.