După arestările făcute în Italia şi în România în cazul blaturilor, a venit rândul Rusiei să fie implicată în scandaluri uriaşe legate de meciurile aranjate în prima ligă la fotbal. Partida Terek Groznîi (echipă la care evoluează trei români: Daniel Pancu, Florentin Petre şi Andrei Mărgăritescu) – Krîlia Sovietov, din etapa a 12-a, a intrat în colimatorul federaţiei de la Moscova. În această dispută, Pancu a marcat două goluri pentru Terek. Formaţia din Groznîi s-a impus în final cu 3-2.

Mutko nu-i ca Naşul

Mai multe case de pariuri au avertizat chiar înaintea întâlnirii că meciul de la Groznîi va fi unul aranjat, după ce s-au mizat foarte mulţi bani pe victoria celor de la Terek. Casele de pariuri n-au blocat partida, dar au redus cotele la 1,3-1,4. „Îmi este ruşine de echipa din Samara, care are milioane de suporteri. Comisia noastră de etică va revedea me ciul, dar organele abilitate ale statului trebuie să ia o decizie”, a declarat Vitali Mutko, preşedintele federaţiei ruse.

PRESA RUSĂ ATACĂ

„A fost o comedie”

Cei de la Terek au condus cu 2-0, fiind egalaţi în repriza a doua. Golul victoriei pentru Groznîi a fost marcat în minutul 84.

„Petre n-a fost talonat de niciun jucător de la Krîlia. A fost lăsat să centreze de fiecare dată în careul advers. Cei de la Krîlia au făcut presing la trei metri de Petre şi de Pancu. A fost o adevărată comedie cu zece minute înainte de final. Terek s-a năpustit spre gol, iar cei de la Krîlia aproape că i-au felicitat atunci când au înscris”, notează site-ul sport.ru.

„N-avem nevoie de meciuri aranjate. Poate cineva vrea să-şi facă reclamă prin asta”, a spus Ramzan Kadîrov, preşedintele lui Terek.

INTERVIU

Daniel Pancu: „M-am simţit bine”

EVZ: Daniel, cum a fost cu Krîlia?
Daniel Pancu:
Cum să fie? A fost foarte cald, mai ales în repriza a doua, când jocul nu s-a ridicat la un nivel bun. Am dat două goluri, m-am simţit bine. Despre ceea ce s-a scris în presa rusă, credeţi-mă, n-am ce să spun. Sunt acasă, la Iaşi, aici am aflat că meciul ar fi fost suspectat de blat, că ar fi fost scos de la pariuri.

Ai simţit ceva dubios?
N-am simţit nimic. La acest meci am avut primă dublă. Dacă ar fi fost ceva, de ce ne-au mai dat bani? Şi, în plus, oaspeţii au avut în ultimul minut o ocazie mare de a egala. Dacă înscriau, nimeni nu mai zicea nimic. Nu ştiu de unde a plecat toată treaba asta. Şi, oricum, nu mă interesează. Nu mă dau la o parte niciodată.

Patronul v-a spus ceva?
Patronul e un tip extraordinar, mare amator de fotbal. Pe noi, românii, ne respectă foarte mult. Are câţiva jucători preferaţi, dar nu vine la antrenor să-i facă echipa. Când se supără pe noi din cauza rezultatelor mai slabe, pur şi simplu nu ne mai vorbeşte.

Scandalul vă afectează imaginea.
Nu. Noi ne vedem de treabă. Ştim ce e şi ce nu e adevărat. Jucăm într-un campionat puternic, considerat al şaselea ca valoare în Europa. Rusia va avea trei echipe calificate direct în grupele Ligii Campionilor. Asta spune multe.

Cum te simţi în Rusia?
Ştiam că, după ghinioanele din ultimii ani, îmi voi reveni. Sincer, am vrut ca asta să se întâmple la Rapid, dar anul trecut oamenii mi-au spus că nu mai au nevoie de mine. Aveau altă strategie, care s-a dovedit greşită. Rezultatele o spun. Mai am doi ani de contract cu Terek, unde mă simt excelent.

Crezi că vei fi convocat la naţională de noul selecţioner?
Mă bucur pentru Răzvan Lucescu. Era nevoie de un om care să schimbe atmosfera, un om mai deschis. N-am vorbit cu el. Dacă va fi nevoie de mine, voi veni cu inima deschisă.