Evenimentul Zilei > Justitie > Fostul trezorier PSD a recunoscut că a furat banii partidului. Mircea Drăghici, trimis în judecată de DNA
Fostul trezorier PSD a recunoscut că a furat banii partidului. Mircea Drăghici, trimis în judecată de DNA

Fostul trezorier PSD a recunoscut că a furat banii partidului. Mircea Drăghici, trimis în judecată de DNA

DNA a dispus trimiterea în judecată cu acord de recunoaştere a vinovăţiei lui Mircea Drăghici, fost deputat PSD și fost trezorier al partidului. Inculpatul este cercetat în stare de detenție, fiind acuzat de folosirea subvențiilor de stat în scopuri ilicite, dar și de delapidare, ambele infracțiuni fiind desfășurate în formă continuată, spun anchetatorii.

Acordul de recunoaștere a vinovăție stipulează că, între 10 aprilie 2017-22 mai 2018, inculpatul Mircea Drăghici, care atunci avea atribuții de administrare a fondurilor și bunurilor PSD, a folosit suma de 550.522 lei pentru achitarea unor cheltuieli vizând deplasarea ori cazarea în locații turistice de lux, efectuate de inculpat și apropiați de-ai săi, acuză Direcția Națională Anticorupție.

Mircea Drăghici, vacanțe de lux pe banii AEP

Din suma totală sustrasă din conturile partidului de Mircea Drăghici, 231.040 lei ar fi provenit din subvenţia dată PSD de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

„Pe parcursul urmăririi penale s-au depus, într-un cont deschis de ANABI pe numele inculpatului, sumele reprezentate de paguba cauzată şi cheltuielile judiciare efectuate în etapa urmăririi penale, fiind dispuse măsuri asiguratorii pe acele sume de către procurorii DNA”, spun anchetatorii.

Mircea Drăghici a recunoscut săvârșirea faptelor de care este acuzat de DNA, acceptând  încadrarea juridică în baza căreia a fost pusă în mişcare acţiunea penală.

Mircea Drăghici, condamnat la șase ani de închisoare cu executare

Astfel, inculpatul are de executat pedeapsa de şase ani de închisoare şi interzicerea, atât pe timpul executării pedepsei, cât şi timp de trei ani după executarea acesteia, a anumitor drepturi: de a candida la funcții publice, de a fi numit în funcții ce incumbă exercitarea autorității de stat ori de a ocupa funcții de conducere în domeniul dreptului public.

Acordul de recunoaștere a vinovăției, dar și dosarul de urmărire penală au fost înaintate instanței Tribunalului București, cu propunerea menținerii măsurilor asiguratorii dispuse anterior.

Mircea Drăghici a mai fost condamnat anterior, fiind trimis în judecată pentru fapte similare, de pe urma cărora a avut de executat o pedeapsă de cinci ani de închisoare, conform Agerpres.

Condamnare pentru delapidare în cazul fostului trezorier PSD

Mircea Drăghici a fost condamnat pentru delapidare la cinci ani de închisoare cu executare în 2021, ICCJ menținând sentințele celorlalte instanțe de judecată prin care a trecut dosarul.

El a fost acuzat de DNA că, în perioada 15 februarie 2018 – 11 iunie 2018, a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenţia acordată partidului de către AEP pentru a-şi cumpăra un imobil în cartierul Pipera, oraşul Voluntari, judeţul Ilfov.

Cu banii din subvenție, Drăghici a acoperit 2/3 din valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenţii a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere. Conform acestui document, banii respectivi ar fi fost plătiți de PSD drept chirie.