Fostul ministru Mihail Dumitru, numit director la Bruxelles, în subordinea lui Cioloş

Fostul ministru Mihail Dumitru, numit director la Bruxelles, în subordinea lui Cioloş

Fostul ministru al Agriculturii Mihail Dumitru a fost numit ieri director pentru dezvoltare rurală în Direcţia Generală Agricultură din cadrul Comisiei Europene, întorcându-se astfel la Bruxelles, unde va lucra în subordinea comisarului pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

De asemenea, alţi doi români au obţinut posturi la nivel de senior management, prin decizia Colegiului Comisiei Europene, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. Este vorba despre Tudor Constantinescu, care a devenit consilier principal în cadrul Direcţiei Generale Energie, şi Cătălin Fotache, numit consilier principal în Direcţia Generală pentru Cercetare (DG RTD).

"Ministerul Afacerilor Externe salută obţinerea, prin decizia Colegiului Comisiei Europene, la 14 decembrie 2010, a trei poziţii importante, de către cetăţeni români, la nivelul directoratelor executivului european. Cei trei candidaţi români s-au impus în baza performanţelor profesionale de excepţie, pe fondul unui proces complex de selecţie", a anunţat ministerul.

Mihail Dumitru a fost ministru al Agriculturii în perioada decembrie 2009 - septembrie 2010, când a fost înlocuit cu Valeriu Tabără. A doua zi după remaniere, el a fost numit preşedinte al Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România. Dumitru este specialist în economie agrară şi a fost negociator-coordonator al Programului de dezvoltare rurală pentru România la Comisia Europeană. În intervalul 1995-ianuarie 2000 a fost manager de sector pentru agricultură, dezvoltare rurală, securitatea produselor alimentare la Delegaţia Comisiei Europene din România, iar până în august 2006 a coordonat Departamentul Agricultură şi piaţă internă la Delegaţia CE.

Tudor Constantinescu a fost director executiv al Institutului European pentru Performanţa Clădirilor (Bruxelles), iar în perioada 2008-2009 a fost preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Conservarea Energiei şi a Reţelei Europene pentru Energie (EnR). Expertiza sa include, totodată, 11 ani în cadrul secretariatului Cartei Energiei de la Bruxelles şi peste 5 ani în cadrul Ministerului Industriilor. Deţine un doctorat în politici energetice şi economie.

Cătălin Fotache este, până la preluarea oficială a funcţiei în cadrul Comisiei Europene, manager general al Centrului de Cercetare United Technologies în Statele Unite ale Americii.

Ne puteți urmări și pe Google News