Evenimentul Zilei > Actualitate > Fostul „legionar” Zalomir a ajuns la scrimă din întâmplare
Fostul „legionar” Zalomir a ajuns la scrimă din întâmplare

Fostul „legionar” Zalomir a ajuns la scrimă din întâmplare

Scrimerul care a făcut senzaţie la Londra a renunţat doi ani la sport pentru a lupta în "Legiunea Străină"

Rareş Dumitrescu, Tiberiu Dolniceanu, Florin Zalomir şi Alexandru Şiriţeanu au adus, vineri seară, României cea de-a şapte medalie (a patra de argint) la Jocurile Olimpice de la Londra.
Cei patru "muşchetari" formează echipa de sabie a României condusă de fostul campion olimpic Mihai Covaliu. În grupul lor, lucrurile sunt bine legate. Se cunosc din copilărie, trei provin chiar din acelaşi oraş, Iaşi (doar Rareş este braşovean), iar la JO au reuşit o performanţă formidabilă. În lotul de scrimă există un sportiv care a luptat în Legiunea Străină, dinamovistul Florin Zalomir. Acesta a întrerupt sportul de performanţă în perioada 2003- 2005 şi s-a înrolat ca militar mercenar.
Ieşeanul a plecat să se realizeze în Legiune, dar nu a rezistat. S-a întors în ţară plin de muşchi. Nu i-au ajutat deloc la scrimă, dar nu pentru că disciplina respectivă s-ar înrudi cu şahul, ci fiindcă aici este nevoie mai degrabă de agilitate decât de forţă în braţ. A trebuit să renunţe la surplusul de kilograme, apoi a făcut carieră tot în scrimă, şi nu ca soldat plătit. Despre această experienţă, Zalomir nu vrea însă să vorbească prea multe.
Zalomir a fost cel cu nervii tari în semifinala cu Rusia, deşi labilitatea psihică se spune, cu destule exemple concrete, că este marcă înregistrată la români. Zalomir a luat-o de mic şi involuntar cu sportul: "Am ajuns din întâmplare la scrimă. Mama m-a dus întro zi la sală. Nu ştiam că acolo este un concurs de scrimă. Mi-a plăcut şi am revenit. Aşa a început totul".
"Îmi plac şi maşinile. Am o Skoda, dar sunt fan Audi şi BMW. De altfel, ca toţi băieţii din echipă. Şi lor le plac maşinile puternice", dă "din casă" sportivul legitimat la Dinamo. Reuşita de la Londra îl face să viseze şi mai tare la automobilul râvnit. Pentru medalia de argint, premiul din partea statului va fi de 56.000 de euro (prima olimpică de 28.000 de euro va fi, cel mai probabil, dublată), plus o maşină marca Renault Megane din partea constructorului francez. Clubul CS Dinamo a anunţat deja o premiere de 7.500 de euro pentru sportivii săi care se vor întoarce cu locul doi de la Londra.
În timp ce alţi tricolori susţin că nu s-au gândit la bani când au concurat, scrimerii sunt mai pragmatici. A recunoscut-o Rareş Dumitrescu: "Cine spune că nu se gândeşte la bani… Asta e o vrăjeală. Cine îmi dă să mânânc, dacă nu adun bani? Nu începi un concurs cu gândul ăsta, dar aici, la Olimpiadă, îţi rupi gâtul să termini primul!", spune Rareş, tatăl unei fetiţe de un an şi patru luni, Andra.
„Avem toţi facultăţi”
Rareş Dumitrescu a pus mâna pe armă de la fragedă vârstă, inspirat de un elev de-al mamei sale, de profesie învăţătoare. „Acel băiat s-a lăsat, n-a făcut performanţă. Eu am continuat. Mi-a plăcut Zorro, iar cartea «Cei trei muşchetari» am citit-o de două ori. Mi-a plăcut la scrimă că puteai să te baţi, dar nu păţeai nimic. Oricum, copiii cuminţi nu fac rezultate la scrimă. Dar nu eram neapărat un golan. Dacă nu luam note bune la şcoală, nu mergeam la concursuri. Nu mă lăsau părinţii (n.r. – tatăl este inginer). Şi am ratat câteva concursuri din acest motiv. Oricum, nu suntem nişte fraieri. Avem toţi facultăţi terminate, unii şi masterate”, susţine Rareş.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: