Procurorii investighează în cazul a peste 800 de acuzații de abuzuri, inclusiv tortură, viol și bătăi din timpul manifestațiilor declanşate de nivelul de trai scăzut, manifestaţii care au degenerat adesea în violenţe.
O echipă trimisă de Michelle Bachelet, Înaltul comisar pentru drepturile omului de la Naţiunile Unite și fost președinte al Chile, și o altă echipă, de la Amnesty International, se află, de asemenea, în Chile, intervievând presupuse victime.
Un cutremur de 6,1 grade pe Scara Richter a avut loc luni seară și a fost resimțit puternic și în capitala Santiago de Chile, unde străzile erau ocupate de protestatari. Seismul a avut loc la ora 18.53 (23.53 ora României), la o adâncime de 40 de kilometri. Epicentrul a fost la 18 kilometri de Illapel, la 148 de kilometri nord de Valparaisso și la 202 kilometri nord de Santiago de Chile.
Autoritățile au spus că nu s-au înregistrat victime și nici nu s-au consemnat distrugeri materiale semnificative. În momentul producerii cutremurului, forțele de ordine încercau să disperseze protestatarii care de trei săptămâni sunt zilnic în stradă. În timpul protestelor și-au pierdut viața 20 de persoane.