Formula sandviciului cu sunca perfect trebuie sa ia in calcul temperatura si timpul de coacere, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori britanici de la Universitatea din Leeds, informeaza sky.com.
In expresie matematica, formula sandviciului perfect este N =C + (fb(cm).fb(tc)) + fb(Ts) + fc.ta.
N constituie forta masurata in Newtoni necesara pentru a rupe sunca prajita, C este forta masurata in newtoni necesara pentru a rupe sunca neprajita, fb este functia tipului de sunca utilizat, cm este metoda de coacere, tc este timpul de coacere, Ts este temperatura de servire, fc este functia efect a umpluturii si ta este timpul sau durata aplicarii umpluturii/condimentului.
Expertii de la Universitatea din Leeds au incercat 700 de feluri de sandviciuri cu sunca traditionale. Sandviciurile finaliste au fost testate cu ajutorul unui computer pentru a li se masura textura si apoi au fost oferite celor 50 de voluntari care au participat la studiu si care le-au evaluat.
Potrivit coordonatorului acestui studiu, profesorul Graham Clayton, cheia unui sandvici perfect o reprezinta o umplutura crocanta.
„Adesea credem ca gustul si mirosul sunt cele mai importante pentru consumatori. Dar studiul nostru a demonstrat ca textura si zgomotul de „crocant” sunt cele mai importante”, a indicat Clayton.
Sandviciul perfect contine doua sau trei feliute de sunca, prajite pe gratarul incins in prealabil, timp de sapte minute, la temperatura de 240 de grade Celsius.
Sunca trebuie plasata intre doua felii de paine de calitate superioara, cu o grosime de 1-2 centimetri. Nu este pentru prima data cand cercetatorii calculeaza formule pentru lucruri cotidiene.
Cercetatorul Len Fisher, de la Universitatea din Bristol University, a descoperit formula biscuitului de ciocolata perfect pentru a fi inmuiat intr-o ceasca de cafea.