Fondul Proprietatea, un alt tun pregătit de Sorin Ovidiu Vîntu

Fondul Proprietatea, un alt tun pregătit de Sorin Ovidiu Vîntu

În 2005, Sorin Ovidiu Vîntu plănuia să pună mâna pe Fondul Proprietatea, cu banii obţinuţi dintr-un fond de investiţii cu emisiune continuă.

În 2005, la cinci ani după prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, Sorin Ovidiu Vîntu avea în minte o afacere nouă: să creeze şi să gestioneze un fond de investiţii cu emisiune continuă, care să cumpere cu banii acumulaţi certificate la Fondul Proprietatea.

Despre intenţia omului de afaceri a scris analistul financiar Cristian Sima, într-un articol publicat în urmă cu două zile pe Hotnews.ro. Vîntu ar fi pomenit despre planul său în cadrul unei întâlniri prelungite desfăşurate la Otopeni, pe teren propriu, cu prilejul punerii bazelor cotidianului "Gândul".

Potrivit lui Sima, la întâlnire a mai participat şi Mircea Dinescu, unul dintre cei care aveau să se numere printre fondatorii publicaţiei. "Mă luase cu el Mircea Dinescu şi a fost singura dată când am vorbit câteva ore cu Sorin Ovidiu Vîntu. Mi-a propus să colaborăm la crearea şi gestionarea unui fond de investiţii cu emisiune continuă, care să cumpere cu banii acumulaţi certificate la Fondul Proprietatea. Eu aş fi fost la cârmă, el omul din umbră. I-am spus că mă voi gândi şi de atunci mă tot gândesc", scrie Sima pe Hotnews.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

"E simplu: dacă Fondul Proprietatea creştea, creştea odată cu el. În toată afacerea asta, avea nevoie de mine pentru imagine", povesteşte Cristian Sima. "Nu ştiu însă ce s-a concretizat din planul lui de atunci: sigur e că putea să facă asta, şi încă ieftin", completează el.

Sorin Ovidiu Vîntu: Proprietatea, o soluţie generoasă finalizată prost Ionuţ Popescu, preşedintele actual şi director general al Fondului Proprietatea, spune că nu are cunoştinţă de nicio modalitate prin care Sorin Ovidiu Vîntu ar fi putut intra în posesia unui mare număr de acţiuni ale Fondului Proprietatea.

Totodată, el susţine că nu a fost solicitat să participe într-un astfel de vehicul de investiţii controlat de Sorin Ovidiu Vîntu. Astfel, chiar dacă se află la conducerea FP, fostul ministru de finanţe nu ştie de o modalitate oficială prin care Vîntu să fi achiziţionat titluri ale Fondului Proprietatea.

El admite însă că există soluţii care i-ar fi permis acest lucru fără să iasă în evidenţă. "De exemplu, dacă vrei să cumperi acţiuni la o societate fără să fie numele tău trecut pe lista acţionarilor, îţi poţi înfiinţa un vehicul în Cipru", ne-a explicat Ionuţ Popescu. Astfel, dacă Sorin Ovidiu Vîntu a ales această modalitate de a investi în acţiunile FP, nu putem şti şi demonstra acest lucru.

Posibilitatea ca Vîntu să intre în acţionariatul Fondului Proprietatea a mai fost vehiculată în presă pe parcursul timpului. Într- un interviu acordat ziarului "Bursa" acum patru ani, Sorin Ovidiu Vîntu spunea că în cel mult o lună îşi poate pune "Fondul Proprietatea în poală".

În opinia lui Vîntu, Fondul Proprietatea a fost o soluţie generoasă a guvernului, finalizată prost. Strategia care i-ar fi permis controlul asupra FP era să adune 100.000 de procuri de la persoanele despăgubite, după care să convoace Adunarea Generală a Acţionarilor şi să schimbe conducerea FP cu un manager al său. "Am capacitatea să strâng 100.000 de procuri... Mai există şi alţii care pot face asta, mai lent ca mine, dar o pot face. Unii au şi început. Dacă m-aş alia cu ei, atunci nu-mi mai trebuie o jumătate de an, ci o lună. Într-o lună îmi pun Fondul Proprietatea în poală", declara SOV la acel moment.

" Sorin Ovidiu Vîntu mi-a propus să colaborăm la crearea şi gestionarea unui fond de investiţii cu emisiune continuă, care să cumpere cu banii acumulaţi certificate la Fondul Proprietatea.", CRISTIAN SIMA, analist financiar

RANDAMENT MAXIM

Miza afacerii, câteva sute de milioane de lei

Câştigul lui Sorin Ovidiu Vîntu din acţiunile Fondului Proprietatea era unul semnificativ, de câteva sute de milioane de lei, asta dacă reuşea să pună mâna pe jumătate din titluri. Scenariul avea mari şanse de succes, mai ales că Vîntu l-a folosit şi în Cuponiada din anii ’90.

În prezent, capitalul social al Fondului Proprietatea se ridică la peste 14 miliarde de lei, iar valoarea nominală a unei acţiuni este de un leu. Pe piaţa liberă, titlurile Proprietatea se vând la mai puţin de jumătate din valoarea nominală, mai exact între 40 şi 50 de bani.

Dacă Vîntu reuşea să pună în aplicare "planul diabolic" şi acapara 50% din acţiunile Proprietatea, după listarea la Bursă îi puteau intra în buzunar câteva sute de milioane de lei. Adică, dacă putea cumpăra 7 miliarde de acţiuni cu mai puţin de 3 miliarde lei, iar după listare să le vândă la 0,7 lei/titlu, câştigul îi era asigurat.

Totuşi, asta era doar o parte din planul lui Sorin Ovidiu Vîntu, pentru că intenţia lui era ca acest scenariu să se desfăşoare printr-un alt "vehicul" cu emisiune continuă. Chiar dacă titlurile FP nu puteau fi vândute până în urmă cu doi ani, Vîntu spunea în 2006 că în maximum o lună strânge destui acţionari care să-i asigure un procent semnificativ din capitalul Proprietatea.

De ce nu a pus Sorin Ovidiu Vîntu în aplicare acest mecanism? Cel mai probabil, Vîntu a fost dezamăgit de promisiunile politicienilor care în repetate rânduri au anunţat că FP va fi listat în curând, dar de fapt evenimentul se amâna.

Micii acţionari au precizat deseori că în spatele acestor promisiuni se află interese mari ale unor oameni din sfera politicului. După mai mulţi ani de aşteptări, calea Fondului Proprietatea spre Bursă se apropie.

Săptămâna trecută, acţionarii au ales administratorul Fondului - Franklin Templeton -, care vrea ca în primele luni din 2011 să reuşească să ducă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) titlurile Proprietatea.

Fondul Proprietatea a fost creat în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Statul deţine 49,01% din capitalul FP, prin Ministerul Finanţelor. (Ciprian Mailat)