Florin Ciornei: "De la reînscăunarea lui Adrian Năstase, PSD şi PNL pedalează în forţă pentru oficializarea unei alianţe care funcţionează subteran de un an."
De la reînscăunarea lui Adrian Năstase, PSD şi PNL pedalează în forţă pentru oficializarea unei alianţe care funcţionează subteran de un an. Cât timp PSD a fost numai în sfera de influenţă a lui Viorel Hrebenciuc, social-democraţii şi liberalii au avut o relaţie descrisă prin termenul „concubinaj“. Un concubinaj politic consumat în biroul lui Bogdan Olteanu sau prin vilele de protocol „Lac 1“ şi „Casa Dante“. Un concubinaj politic în care amorul intereselor conjuncturale s-a împletit cu violenţa casnică a ameninţărilor cu moţiunea de cenzură sau cu extorcările bugetare. Promisiunea lansată de Adrian Năstase este să transforme acest concubinaj cu PNL într-un mariaj fericit.
Nu este deloc surprinzătoare această înclinaţie a sa pentru liberali. După cum se ştie, Năstase şi-a redobândit scaunul în conducerea PSD în baza unui program anti-Băsescu. Şi nu face altceva decât să-şi respecte promisiunea electorală făcută primilor 700 de pesedişti, membri ai Consiliului Naţional. Şi anume că va întreţine vie flacăra duşmăniei faţă de Băsescu.
Pentru asta are nevoie de câţiva aliaţi. Şi astfel de parteneri nici nu sunt greu de găsit. În primul rând mizează pe susţinerea lui Ion Iliescu, promotorul unei „coaliţii pentru izolarea lui Băsescu“. Apoi pe iritarea câtorva liberali care s-au fript cu Traian Băsescu şi care ştiu ce înseamnă vizitele la Parchet. El poate conta şi pe amicul Voiculescu. Dom Profesor, stăpânul Antenelor, chiar dacă nu este tare în procente electorale, este un vajnic susţinător al coaliţiei anti-Băsescu şi vine cu zestrea televiziunilor. Această adunare pestriţă nu are nicio ideologie şi nu vine cu niciun program. Îi este suficient ca liant adversitatea faţă de Traian Băsescu.
Deja Adrian Năstase a pus primele cărămizi ale relaţiei cu PNL într-un ritm care arată că lucrurile sunt foarte serioase. În urmă cu o săptămână a propus propriului partid, ca opţiune strategică, ideea colaborării cu PNL. Apoi, la mijlocul săptămânii trecute, într-o şedinţă a conducerii PSD, a combătut teza lui Geoană privind introducerea unei moţiuni de cenzură la adresa guvernului. A insistat în schimb pentru noi negocieri cu liberalii şi, în final, Geoană a cedat. Surprinzător, şi Tăriceanu a acceptat să asculte propunerea lui Năstase. Astfel, întrevederea dintre PNL şi PSD s-a consumat în procedură de urgenţă spre sfârşitul săptămânii trecute.
Faptul că la negocieri au participat şi Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc şi Miron Mitrea este un semnal clar că se pedalează pentru o colaboare cu PNL. Nu se ştie deocamdată dacă se pedalează în gol. Asta se va vedea după alegeri. Liberalii par destul de jenaţi să apară în public la braţ cu Năstase. În plus, ei dau dovadă de mai multă viclenie politică decât PSD. În timp ce Năstase şi Iliescu închid orice uşă a PSD către PDL, liberalii îşi lasă loc de bună-ziua. Asta pentru situaţia în care scorul lor însumat cu cel al PSD nu va fi de 50% plus unu din voturi. Liberalii ştiu că într-o astfel de situaţie Băsescu va numi un premier de la PDL aşteptând la Cotroceni fragmente de PSD şi PNL pentru a forma majoritatea. Şi e important să aibă un pas în faţă.