Evenimentul Zilei > Politica > UPDATE: „Așa ceva este inadmisibil!” Florin Cîțu oprește dezbaterile privind certificatul verde: Angajații de la privat sunt discriminați SURSE
UPDATE: „Așa ceva este inadmisibil!” Florin Cîțu oprește dezbaterile privind certificatul verde: Angajații de la privat sunt discriminați SURSE

UPDATE: „Așa ceva este inadmisibil!” Florin Cîțu oprește dezbaterile privind certificatul verde: Angajații de la privat sunt discriminați SURSE

Tensiuni în PNL. Dezbaterile pe tema proiectului legislativ care impune obligativitatea prezentării certificatului verde COVID-19 la locul de muncă au fost oprite, au declarat surse pentru Evenimentul Zilei. Premierul Florin Cîțu susține că o parte dintre angajați sunt discriminați.

UPDATE: Președintele liberalilor, Florin Cîțu, a declarat, vineri, 12 noiembrie, că PNL nu este de acord ca testele împotriva bolii COVID-19 pentru persoanele nevaccinate să fie suportate de cetățenii care au ales să se imunizeze.

„PNL nu este de acord, ca principiu, (n.r. ca cei) care nu se vaccinează să fie testați pe costurile cetățenilor care sunt vaccinați. Asta este inadmisibil! Vaccinul este gratuit în România, astăzi. Haideți să găsim o altă formulă. (Nici măcar pentru cele 60 de zile, așa cum s-a stabilit?) Repet, nu este normal să-i punem pe cei care s-au vaccinat să plătească test pentru cei care nu s-au vaccinat. Asta mi se pare inadmisibil!”, a declarat președintele PNL, Florin Cîțu.

Știre inițială: În ședința Biroului Executiv al Partidului Național Liberal, susținută vineri, 12 noiembrie, Florin Cîțu a transmis că dezbaterile pe tema proiectul legislativ 454/2021 privind obligativitatea prezentării certificatului verde COVID-19 la locul de muncă se opresc. Liberalul consideră că una dintre prevederile inițiativei este discriminatorie.

Dezbaterile pe tema certificatului verde se opresc: Florin Cîțu a spus că angajații de la privat sunt discriminați

Comisiile de specialitate de la Camera Deputaților au discutat, vineri, despre introducerea obligativității certificatului verde la locul de muncă, însă cu prevederea unei perioade de 60 de zile în care persoanele vaccinate să poată fi testate gratuit. Este vorba despre zece teste rapide anti-coronavirus/lună pentru fiecare angajat. Aceeași măsură s-ar aplica și în cazul angajaților nevaccinați.

Florin Cîțu a transmis conducerii PNL că nu este de acord cu prevederea legislativă potrivit căreia angajații din mediul privat de muncă trebuie să își plătească testarea împotriva bolii COVID-19 din propriul buzunar întrucât aceasta este discriminatorie, au informat sursele EvZ. Poziția liderului liberalilor vine în contextul în care cheltuielile pentru testarea salariaților de la stat sunt suportate de stat.

Proiectul legislativ este blocat, astfel, în Comisiile de specialitate de la Camera Deputaților, iar Florin Cîțu a transmis în ședința BEx că discuțiile nu vor continua decât după ce problema discriminării angajaților de la privat va fi soluționată.

Certificatul verde COVID-19, motiv de scandal în Parlament

În altă ordine de idei, la discuțiile de pe data de 8 noiembrie din Camera Deputaților, pe tema impunerii certificatului verde COVID-19 la locul de muncă, lucrurile nu au decurs deloc pașnic. AUR a acuzat atunci încălcarea procedurilor pentru trecerea certificatului verde COVID-19.

„Dacă se încalcă procedurile legale și Constituția României, AUR va apela la ajutorul instanței pentru rezolvarea acestei spețe. Membrii AUR au acuzat încălcarea procedurii și grăbirea proiectului pentru a intra în dezbaterile Comisiei de Sănătate”, au transmis reprezentanții AUR pe data de 8 noiembrie. În cele din urmă, PSD a părăsit sala, iar dezbaterile din Comisia de Sănătate au fost oprite.

Amintim că proiectul legislativ 454/2021 inițiat de PNL-UDMR a fost respins de Senatul României, la sfârșitul lunii octombrie. Inițiativa a fost votată de 67 de senatori. Ar fi fost nevoie de doar încă 2 voturi ca proiectul să treacă.