FLORIAN BICHIR: Bodyguard de cartier

FLORIAN BICHIR: Bodyguard de cartier

"Tiger-guard", "Leon-guard", "Pantera-guard".

Nume de animale, care mai de care mai exotice, neaparat de prada si care mai de care mai periculoase, mortale. Psihologia lui peste: adica sa inspire teama, sa-si hipnotizeze adversarii, sa paralizeze inamicul. O lipsa completa de imaginatie, ca sa nu-i spun teribilism ieftin.

Nu stiu daca dumneavoastra ati observat, dar s-a umplut Capitala de bodyguarzi. Inmultirea lor imi sporeste sentimentul de nesiguranta. Daca toate sunt in regula, la ce este nevoie de atatia manuitori de tomfa? La o vedere generala, Capitala pare impartita intre bodyguarzi si restul lumii.

Multa vreme am crezut ca toti bodyguarzii sunt supermani, oameni care bat "ca-n filme", cum se spune la mine in cartier. Frati de-ai lui Rambo. Am inceput sa ma indoiesc de calitatile lor extraordinare cand in mai multe randuri m-am intalnit cu cativa oameni din astia in uniforma, care erau mai cocarjati decat socrul meu si care abia isi taraiau picioarele in drum spre casa.

Pana la urma, un prieten, fost luptator antiterorist, azi prosper patron de astfel de firma, mi-a explicat ca termenul in sine de bodyguard este in mod gratuit atribuit tuturor: exista agenti de paza (adica oameni in uniforma cu batul ala de cauciuc, poreclit stiintific tomfa), oameni de interventie si abia apoi bodyguarzi, care inseamna garda de corp. "aia sunt, frate, meseriasii. Trebuie sa stie arte martiale, cunosc limbi straine. Nu-i confunda cu amaratul ala de paznic care munceste pentru 4 milioane de lei".

Nu sunt impotriva bodyguarzilor, ba dimpotriva. Dar ma irita modul in care de multe ori incalca legea, sar sa dea "cu brandul", li se pare ca sunt cel putini egali cu politistii. Cred ca inainte de a angaja un bataus de cartier si al face "bodyguard", firmele ar trebui sa le explice - in cuvinte putine, dar elocvente - care sunt legile in Romania. Uniforma nu le confera niciun drept in plus.

Dupa umila mea parere, actualii bodyguarzi sunt un hibrid al tranzitiei. Se situeaza undeva intre tupeul unui bataus cu carte de munca si neputinta politiei.

Ne puteți urmări și pe Google News