Termenul până la care formularul 200 trebuie depus la fisc este data de 15 mai.

„Astfel, în zilele de 13, 14 şi 15 mai 2009, contribuabilii bucureşteni sunt aşteptaţi la sediile administraţiilor finanţelor publice de sector 1-6, în intervalul orar 8.30-18.30.

Programul de lucru va fi adaptat astfel încât să fie preluate toate declaraţiile contribuabililor prezenţi la unităţile fiscale”, au declarat reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bucureşti, într-un comunicat de presă.

Cine trebuie să depună declaraţia de venit

Obligaţia depunerii declaraţiilor de venit o au persoanele fizice care au obţinut, anul trecut, venituri din mai multe activităţi. În primul rând, este vorba despre activităţile independente, cum ar fi comerţul, drepturi de proprietate intelectuală (brevete de invenţie, drepturi de autor), precum şi profesiile libere: medic, avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, contabil, arhitect etc. Apoi, persoanele care au realizat, în 2008, venituri din chirii trebuie să depună şi ele la administraţia financiară declaraţia de venit. Dacă au dat în chirie mai multe apartamente, ele vor completa în declaraţie fiecare sursă de venit la o rubrică separată.

Obligativitatea depunerii Formularului 200 la Fisc o au şi cei care au avut venituri din agricultură, adică persoanele care au câştigat din cultivarea şi vânzarea florilor, legumelor sau zarzavaturilor, precum şi din cultivarea şi comercializarea arbuştilor, plantelor decorative şi a ciupercilor.

Unde găsiţi formularul 200

Spre deosebire de anii precedenţi, în acest an, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu a trimis contribuabililor prin poştă formularele pentru declaraţia de venit. Acesta poate fi găsit la sediile ANAF sau poate fi descărcat de pe site-ul instituţiei www.anaf.ro. Pentru a descărca documentul, selectaţi rubrica „Asistenţă contribuabili”, după care daţi un click pe secţiunea „Descărcaţi declaraţia de venit”. Formularul trebuie completat în două exemplare, dintre care unul rămâne la contribuabil, iar celălalt trebuie depus la administraţia financiară personal, sau prin intermediul poştei.

Contribuabilii care trebuie să depună formularul 200 şi nu o fac până pe 15 mai riscă amenzi cuprinse între 10 şi 100 de lei.