OFERTE DE NEREFUZAT. Dacă anul trecut licitaţiile vizau în principal vânzări de imobile, terenuri şi utilaje, acum puteţi cumpăra diverse produse ale căror preţuri sunt mai mult decât atrăgătoare.
Dacă nu vă atrag ofertele marilor retaileri sau ale altor comercianţi, aveţi o altă variantă: cumpăraţi produse direct de la stat. Lista produselor scoase la vânzare de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) este lungă şi diversificată. Spre exemplu, puteţi cumpăra de la cafea şi dulciuri până la găleţi sau ligheane de plastic.
- Pentru a vedea ce produse puteţi cumpăra trebuie să consultaţi anunţurile de pe site-ul www.anaf.ro.
Vânzare directă, fără licitaţie Direcţia Generală a Fi nanţelor Publice (DGFP) Galaţi vinde fără licitaţie mai multe autovehicule înmatriculate în Republica Modova la preţuri cuprinse între 800 de lei şi 11.500 de lei, un TIR cu număr de Polonia, fabricat în 1996, cu 38.700 de lei (9.500 de euro).
La DGFP Vâlcea se organizează pe 23 martie o licitaţie prin care sunt scoase la vânzare mai multe produse confiscate de poliţie. De exemplu, sticla de coniac Alexandrion de 0,7 litri are un preţ de 6,6 lei (în magazine costă circa 40 de lei), cafeaua Nova Brasilia sau Jacobs Aroma, pachet de 0,250 kg, costă 3,85 lei (la hipermarket, preţul e de patrucinci ori mai mare). Pasta de dinţi Colgate şi Sensodyne - cu 1,88 lei, respectiv 3,75 lei - sunt alte produse pe care le puteţi cumpăra la preţuri de două ori mai mici decât cele din comerţ.
Electrocasnice şi laptopuri
Licitaţiile ANAF pot reprezenta o afacere bună şi pentru firmele nou-înfiinţate. Având în vedere că numărul persoanelor juridice care nu şi-au mai plătit datoriile la stat a crescut considerabil în perioada de criză, Fiscul a pus sechestru pe toate bunurile - de la birouri până la laptopuri.
Astfel, dacă nu vă permiteţi să achiziţionaţi produse noi pentru startul unei afaceri, puteţi participa la o licitaţie de unde aveţi şansa să vă dotaţi cu toate cele necesare. Spre exemplu, preţul de pornire la un laptop HP Pavilion este de 1.090 de lei, imprimantă laser color de la 600 de lei.
„Rable” la preţ de 1.000 de lei
Dacă doriţi să vă cumpăraţi o maşină nouă prin programul „Rabla” şi nu găsiţi la târg autoturisme vechi, aveţi cele mai mari şanse că achiziţionaţi un astfel de autovehicul la preţuri de până la 1.000 de lei. La categoria confecţii şi încălţăminte, o licitaţie interesantă se organizea ză pe 18 martie de DGFP Timişoara, de unde puteţi achiziţiona blugi la preţul de 21 de lei/bucata, geci (25-187 de lei/bucata), pijamale, fuste etc.
Nici cei care sunt interesaţi de terenuri sau imobile nu sunt ignoraţi. Inspectorii Fiscului le oferă şansa să cumpere active în aproape orice judeţ. La unele li citaţii, preţurile de pornire au fost reduse şi cu 50%.
PAŞI DE URMAT
Cum participaţi la licitaţie
- Dacă sunteţi persoană fizică şi doriţi să participaţi la o licitaţie, aveţi nevoie de o copie după actul de identitate şi o dovadă emisă de creditorii fiscali care să ateste că nu aveţi obligaţii fiscale restante.
- Înainte de a vă înscrie trebuie să cereţi detalii de la organizatori, dacă produsele scoase la vânzare sunt la bucată sau nu. Totodată, verificaţi dacă licitaţia este cu strigare sau cu oferta în plic. De regulă, vă puteţi înscrie la licitaţie până înainte cu o zi de termenul la care se organizează aceasta.
- În cazul persoanelor juridice, actele necesare pentru a participa la o licitaţie sunt: copie după certificatul unic de înregistrare şi dovada plăţii taxei de înscriere.
10% din preţul de pornire este, de obicei, procentul folosit pentru avansul necesar înscrierii la licitaţie