O idee de afacere poate deveni realitate chiar şi pentru cei care nu au bani şi nici garanţii suficiente.
Deseori, idei excelente de afaceri mor înainte chiar de a fi puse pe hârtie. Cauza este lipsa banilor necesari pentru realizarea lor. Vestea bună este că ideea unei afaceri promiţătoare, exprimată printr-un proiect bine întocmit şi convingător are toate şansele să devină realitate, chiar dacă nu aveţi bani sau garanţii suficiente. Există cel puţin trei soluţii care pot transforma ideea într-un business adevărat.
Firmă pe banii statului În fiecare an, Ministerul pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale (MIMMCTPL) alocă bani de la buget pentru dezvoltarea firmelor. Dacă aveţi o afacere aflată la început de drum (start-up) trebuie să urmăriţi două dintre aceste programe.
Pentru primul, Programul naţional de susţinere a investiţiilor întreprinderilor nou-înfiinţate şi a IMM, firma trebuie să aibă cel puţin trei luni de existenţă şi să activeze în domeniul producţiei. Se poate lua o sumă nerambursabilă de maximum 10.000 de euro. Însă aceşti bani nu pot acoperi mai mult de 60% din valoarea proiectului. Partea întreprinzătorului trebuie să reprezinte minimum 15%, restul de 25% fiind acoperit de un credit bancar, ne-a declarat Dumitru Nancu, directorul executiv al Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Constanţa.
Al doilea program, pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare, este destinat persoanelor cu vârste între 18 şi 35 de ani. În prima fază, beneficiarii selectaţi după completarea unui formular urmează cursurile de pregătire antreprenorială organizate de minister. A doua fază este finanţarea de la buget şi bănci a proiectelor bune de afaceri. Tinerii îşi pot împărţi povara finanţării în: 45% de la stat (o valoare maximă de 20.000 de lei), 40% credit bancar şi 15% contribuţ ia proprie. Credit de la bancă Pentru a lua un împrumut, instituţiile de credit cer, pe lângă planurile de investiţii, bilanţurile pe ultimii doi sau chiar trei ani. Din cauza lipsei garanţiilor, pare aproape imposibil pentru o firmă nou-înfiinţată sau pentru o afacere în stadiul de proiect să obţină bani de la bănci.
În realitate însă, se poate. Secretul este ca întreprinzătorul să apeleze la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Fondul oferă garanţii pentru IMM cu risc mai mare decât cel obişnuit.
Cum se poate obţine această garanţie? Proprietarul firmei nou-înfiinţate merge cu dosarul la una dintre băncile care a încheiat protocol de colaborare cu Fondul. Dacă bunurile personale nu sunt suficiente pentru a garanta împrumutul, trebuie să menţioneze că garanţia va fi acoperită de FNGCIMM. Ofiţerul de credite analizează dosarul şi, dacă documentele l-au convins că afacerea va avea succes, îl declară eligibil pentru creditare. Dosarul ajunge pe masa reprezentanţilor Fondului care analizează încă o dată documentele, maximum şapte zile. „După obţinerea garanţiei Fondului, IMM-ul obţine finanţarea de la bancă în 24 de ore. Condiţia este ca proiectul să fie fezabil“, subliniază Jozsef Csaka, director general în Ministerul pentru IMM-uri.
Pentru acordarea garanţiei, FNGCIMM percepe un comision care variază între 1,5 şi 2%, în funcţie de monedă şi perioada împrumutului, care se plăteşte o dată pe an. Împrumuturile mici, de aproximativ 20.000 de euro, pot fi garantate în întregime. Cele mai mari sunt garantate până la 80% şi până la valoarea de 800.000 de euro. IFN-ul, o soluţie de avarie A treia variantă la care pot apela cei care vor să-şi demareze o afacere este un împrumut de la o instituţie financiară nebancară (IFN). Acestea sunt instituţii de microfinanţare care oferă credite în valoare de aproximativ 24.000 de euro întreprizătorilor cu risc ridicat. Atenţie, dobânda la aceste împrumuturi este mai mare decât cea practicată de bănci.
Potrivit lui Jozsef Csaka, această soluţie este practicată mai mult în mediul rural, pentru proiecte care nu necesită investiţii costisitoare. CONDIŢII Garanţii pentru IMM FNGCIMM garantează împrumuturile pentru firme mici şi mijlocii, adică pentru cele care au sub 250 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală de până la 50 de milioane de euro. Îşi pot garanta împrumuturile firmele care activează în orice domeniu, cu excepţia armelor, muniţiilor şi jocurilor de noroc.
În ţară, Fondul are trei sucursale (Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi), zece reprezentanţe (Ploieşti, Baia-Mare, Timişoara, Piteşti, Bacău, Oradea, Târgu-Mureş, Constanţa, Sibiu şi Suceava) şi trei filiale (Craiova, Focşani, Sfântu-Gheorghe).
Băncile partenere ale Fondului, cele unde puteţi solicita garantarea împrumutului de către FNGCIMM, sunt: Alpha Bank, Banca Carpatica, BCR, CR Firenze, Leumi, Banc Post, BRD, Banca Românească, Banca Transilvania, CEC, Credit Europe Bank, Eximbank, ING, Libra Bank, OTP Bank, Raiffeisen, Romanian International Bank, Romexterra, Unicredit Ţiriac şi Volksbank.