Filme cu lipici la public, fara succes la Premiile Oscar

Filme cu lipici la public, fara succes la Premiile Oscar

In fiecare an, ceremonia de decernare a Oscarurilor este plina de surprize.

De-a lungul timpului a existat o serie de filme considerate de public favorite, insa, de multe ori, membrii Academiei au avut o alta parere.

Hollywoodul produce anual sute de filme, insa doar cinci ajung sa fie selectate pentru finala Oscarurilor. Invariabil, patru productii de succes sunt date la o parte pentru a face loc peliculei castigatoare.

De exemplu, in 2006, unul dintre filmele nominalizate la categoria Cel mai bun film, „Brokeback Mountain”, era creditat cu cele mai mari sanse pentru un Oscar, chiar daca prezenta o poveste de dragoste controversata, intre doi cowboy. In schimb, premiul a fost luat de pelicula „Crash”, care trata un subiect la fel de sensibil ca si homosexualitatea, respectiv, rasismul.

„Vrajitorul din Oz”, filmul din 1939 in care Judy Garland o interpreta pe Dorothy, a fost recompensat cu un Oscar pentru muzica, insa marele castigator a fost clasicul „Pe aripile vantului”.

Impartirea premiilor

In anul urmator, printre peliculele candidate la categoria Cel mai bun film se numarau „Fructele maniei” si „Poveste din Philadelphia”. Chiar daca cele doua pelicule si-au adjudecat Oscarul pentru regie si pentru interpretare in rol secundar feminin, respectiv, premiul pentru scenariu si pentru Cel mai bun actor, filmul premiat a fost „Rebecca”, in regia lui Alfred Hitchcock.

„Citizen Kane”, considerat unul dintre cele mai bune filme care s-au facut vreodata, nu a reusit decat performanta de a castiga Oscarul pentru Cel mai bun scenariu, in timp ce onorurile pentru Cea mai buna productie au mers catre „How Green Was My Valley”.

Chiar daca povestea lui George Bailey, interpretat de James Stewart in „O viata minunata”, poate fi incadrata cu succes in categoria filmelor clasice de sarbatori, aceasta nu a fost intampinata cu succes de la inceput. Filmul a primit numeroase nominalizari la cea de-a 19-a editie a premiilor acordate de Academia Americana de Film, inclusiv pentru Cel mai bun film, insa nu a obtinut nimic, castigatoare fiind desemnata productia „Cei mai buni ani din viata”.

Surpriza de la sfarsitul ceremoniei

Edmund Gwenn a obtinut in 1948 un Oscar pentru Cel mai bun actor datorita rolului Kris Kringle, din pelicula „Miracle on 34th Street”. Pelicula a mai castigat inca doua Oscaruri pentru scenariu, insa trofeul a mers catre „Gentleman’s Agreement”, un film de Elia Kazan.

„Un tramvai numit dorinta”, cu Marlon Brando si Vivien Leigh in distributie, pierdea Oscarul in 1951, in favoarea filmului „Un american la Paris”, chiar daca  acesta castigase premiul pentru regie artistica, rol secundar masculin si rol secundar feminin.

„The Ten Commandments”, „Giant” si „The King and I” sunt cateva dintre peliculele care au candidat in 1957 la Oscar. Filmul „The Ten Commandments” a obtinut premiul pentru efecte speciale, „Giant” - pentru Regie, „The King and I” a castigat Oscarul pentru regie artistica, costume, muzica, sunet, iar protagonistul principal din ultimul film mentionat, Yul Brynner, a fost desemnat Cel mai bun actor. Filmul care le-a „suflat” Oscarul contracandidatelor a fost „Ocolul Pamantului in 80 de zile”.

Cleopatra si E.T. fara Oscar

La cea de-a 35-a editie a Oscarurilor, premiul acordat lui Gregory Peck pentru rolul interpretat in „Sa ucizi o pasare cantatoare” dadea o sansa in plus peliculei sa fie recompensata cu un premiu si pentru Cel mai bun film, insa statueta din aur a mers catre „Lawrence al Arabiei”.

Nici cea de 36-a ceremonie de decernare a trofeelor nu a fost lipsita de surprize. „Cleopatra”, una dintre cele mai costisitoare productii din toate timpurile, avandu-i in distributie pe Elizabeth Taylor si Richard Burton, nu a castigat „decat” premii pentru regie artistica, efecte speciale si costume. Productia care a plecat acasa cu Oscarul pentru Cel mai bun film a fost „Tom Jones”.

„Falci”, una dintre cele mai cunoscute pelicule realizate de Steven Spielberg, nu a reusit sa „inhate” marele premiu si s-a multumit doar cu premii pentru sunet, editare si coloana muzicala. Trofeul a mers catre „Zbor deasupra unui cuib de cuci”.

„E. T.”, un alt film realizat de acelasi Spielberg, ocupa locuri fruntase si in ziua de azi in ceea ce priveste preferintele cinefililor. Insa nu a intrunit majoritatea voturilor acordate de membrii Academiei Americane de Film si a pierdut Oscarul in favoarea productiei „Gandhi”. A fost totusi recompensat cu premii pentru muzica, sunet si efecte vizuale. 

Concurenti puternici

O alta productie care se afla cu siguranta in colectiile multor iubitori de filme este „Ghost”, drama din 1990 in care au jucat Whoopi Goldberg, Demi Moore si Patrick Swayze. Actrita de culoare a castigat Oscarul pentru rol secundar, iar scenariul a fost recompensat, de asemenea, cu o statueta de aur. Castigatorul celei de-a 63-a editii a fost filmul „Dansand cu lupii”, in regia lui Kevin Costner.

„Pulp Fiction” si „Shawshank Redemption”, doua filme care s-au bucurat de un succes enorm la public, au avut nesansa sa candideze la Oscar in acelasi an cu „Forrest Gump”, o alta productie care a impresionat publicul, desemnata in final cel mai bun film la cea de-a 67-a ceremonie a Oscarurilor. „Pulp Fiction” s-a limitat doar la Oscarul pentru scenariu.

FAVORITII

Punctul culminat al Oscarurilor

> „Saving Private Ryan” este un alt film cu care Spielberg n-a reusit sa castige decat premii pentru regie, sunet si editare. Crema a fost luata de „Shakespeare in Love”.

>  „Sixth Sense” si „Green Mile”, in care au jucat Bruce Willis si Tom Hanks, au plecat acasa fara niciun premiu, pentru ca marea castigatoare a Oscarului in anul 2000 a fost apreciata productie „American Beauty”.

>  Cele trei filme din trilogia regizata de Peter Jackson - „Stapanul inelelor”, au candidat pe rand la categoria Cel mai bun film. Daca primele doua, „Fratia inelelor” si „Cele doua turnuri”, au pierdut premiul in favoarea productiilor

„A Beautiful Mind” si „Chicago”, ultima parte a seriei - „Intoarcerea Regelui”  - a castigat mult-ravnita statueta.

>  „The Aviator”, filmul inspirat din biografia miliardarului Howard Hughes, era considerat favorit la cea de-a 77-a editie a Oscarurilor, iar sperantele au fost alimentate de cele cinci premii castigate pe parcursul serii, printre care s-a numarat si cel pentru actrita in rol secundar, adjudecat de Cate Blanchett. Insa voturile au mers catre „Million Dollar Baby”, in regia lui Clint Eastwood.

Ne puteți urmări și pe Google News