Moartea unei fetite in varsta de 8 ani, care a cazut victima valului de viroze din ultimele saptamani, a socat opinia publica din orasul Panciu, judetul Vrancea.
Copiii de la Scoala nr. 1, unde invata micuta, nu inteleg cum colega lor a putut sa moara dintr-o banala raceala, boala care nu i-a ocolit nici pe ei. Elevii sunt in doliu dupa ce Diana Manea, din clasa a II-a, a decedat in seara de 19 ianuarie. Moartea a survenit in urma unor complicatii majore provocate de o bronhopneumonie despre care medicii sustin ca nu a fost tratata la timp. Parintii spun ca fetita nu s-a simtit rau pana atunci si a mers la scoala chiar si in ziua mortii.
Infectie cu stafilococ auriu
Internata la Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta „Sf. Pantelimon” din Focsani, Diana nu a mai putut fi salvata, cu toate eforturile medicilor. Potrivit doctorului Cosma Dima, directorul Autoritatii de Sanatate Publica Vrancea, decesul a fost cauzat de bronhopneumonie pe fondul unei infectii bacteriene mai vechi.
„Starea ei s-a agravat din cauza virozei. Avea microabcese cu stafilococ auriu in tot corpul, nu numai in plamani. Decesul s-a produs pe fondul imunitatii scazute”, a declarat doctorul Cosma Dima.
Sandica Manea, mama Dianei, ne-a dezvaluit ieri, cu ochii in lacrimi, ca fiica ei avea si o malformatie cardiaca, fapt care i-ar fi grabit sfarsitul. Paradoxal, in zilele dinaintea tragediei, femeia era mai ingrijorata de starea fetitei mai mici, in varsta de 7 ani, bolnava si ea.
Diana era o eleva-model
Diana era unul dintre cei mai silitori elevi din clasa. Ii placea mult sa citeasca si imprumuta adesea carti de povesti de la biblioteca scolii, pe care le inapoia intotdeauna la timp. Avea grija de sora mai mica, Madalina Ruxandra, care invata la aceeasi scoala. „Mi-a luat Dumnezeu ce mi-a fost drag, un inger de fata!”, spune, printre lacrimi, mama fetitei. Rudele ne-au spus ca, dupa tragedie, Sandica Manea i-a interzis sotului ei sa mai plece la munca in Israel. „Nu vreau bani sa ne ingropam copiii”, s-a justificat ea.
Spitalul, luat cu asalt
Pentru ca mai bine de o treime dintre colegii Dianei erau bolnavi, directorul scolii, profesorul Ifrim Constantin Anicai, a dispus suspendarea cursurilor pentru cateva zile, timp in care s-a facut si o igienizare a salilor. In continuare, multi elevi stau inca acasa. Vestea mortii fetitei din Panciu a creat o adevarata psihoza in tot judetul. Sectiile Spitalului Judetean sunt arhipline, iar medicii s-au vazut nevoiti sa suplimenteze numarul de paturi. Pana acum, in Vrancea s-au inregistrat peste 3.100 de cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii, dintre care noua cazuri de gripa.
EXPLICATII
Copiii - mai expusi
Copiii de varste mici, de pana in patru ani, sunt cei mai expusi riscului de a face viroze. „Sistemul lor imunitar este in formare. Dupa patru ani, sistemul imunitar ajunge la maturitate, asta daca nu exista infectii recurente”, explica Gheorghe Murgoci, medic primar pneumolog. Copiii hraniti cu lapte de la san lupta mai bine impotriva virusilor decat cei care sunt hraniti artificial. „Copilul primeste anticorpi de la mama care il feresc in primul an de viata de infectii care pot favoriza disfunctia ulterioara a sistemului imunitar”, mai spune pneumologul. (Ionela Croitorescu)
CONSTANTA
Plangere la politie
Autoritatile constantene efectueaza investigatii pentru stabilirea imprejurarilor in care micutul Silviu Liea, de 5 ani, si-a pierdut viata din cauza unei insuficiente respiratorii acute si a unei laringite acute virale. Parintii au depus ieri plangere la politie impotriva cadrelor medicale. Conducerea Autoritatii Judetene de Sanatate Publica (AJSP) a recoltat probe si le-a trimis la IML si Institutul Cantacuzino. „Asteptam rezultatele si abia apoi vom prezenta concluziile anchetei interne”, ne-a declarat directorul general al AJPS, Marius Enescu, care nu exclude ca „acea complicatie laringiana, foarte rara, sa aiba legatura cu infectia respiratorie”. El si-a exprimat parerea de rau ca la Constanta nu functioneaza inca un serviciu SMURD. (Feri Predescu)
EVOLUTIE
Spitalele de copii, pline ochi
In toata zona de est a tarii, de la Suceava pana in Bucuresti si Constanta, spitalele de copii, dar si cele pentru adulti sunt pline din cauza numarului mare de infectii respiratorii si de pneumonii. „Ieri, din 220 de paturi, 200 erau ocupate, camera de garda era plina, iar doctorii asteptau sa faca alte internari”, ne-a declarat medicul Alin Stanescu de la Spitalul de Copii „Emilia Irza” din Bucuresti. La Spitalul „Marie Curie”, din 160 de prezentari la camera de garda intr-o zi, mai bine de 70 de copii au fost internati din cauza infectiilor respiratorii, afirma directorul Daniel Buzatu. In Galati, numarul virozelor s-a dublat fata de saptamana trecuta, iar la Suceava numarul bolnavilor (mai ales copii) este peste valoarea prognozata pentru acest sezon. (Ionela Croitorescu)