Fetiţa preferată a lui Hitler ştia că va muri

Fetiţa preferată a lui Hitler ştia că va muri

Scriitoarea Emma Craigie spune incredibila poveste a celui mai mare copil al lui Joseph Goebbles, ministrul Propagandei Naziste. Helga, fiica de 12 ani a soţilor Goebbels, a murit după ce a fost forţată să înghită cianură. Cei cinci fraţi ai ei au murit, de asemenea, otrăviţi.

Cartea se bazează în mare parte pe memoriile scrise de Kathe Hubner, guvernanta copiilor între 1943 şi 1945. Povestea morţii copiilor este simplă. În timp ce alţi lideri nazişti au decis să îşi trimită copiii în munţi sau chiar în afara ţării, găsindu-le un loc cât mai sigur, Magda Goebbels a decis să îi ia cu ea în buncărul lui Hitler.

Familia a ajuns în buncăr la 22 aprilie 1945. Mama copiilor, Magda, izbucnea în plâns de fiecare dată când îşi vedea copiii. De aceea, aceştia au fost lăsaţi în grija lui Traudl Junge, una dintre secretarele lui Hitler. Aceasta a supravieţuit războiului şi avea să povestească: "Copiii nu ştiau nimic despre soarta care îi aştepta, iar adulţii faceau totul pentru ca micuţii să nu afle. Doar cea mai mare, Helga, avea câteodată o expresie ciudată, vizibilă în ochii ei mari, căprui. Câteodată, mă gândesc cu groază că fetiţa vedea lucrurile din perspectiva unui adult". Amintirile guvernantei Hubner, care povesteşte episoade dinaintea intrării în buncăr, aduc dovezi clare că Helga simţea pericolul situaţiei în care se afla familia sa. "Nu se lăsa convinsă de vorbele mamei sale, când aceasta îi spunea că Hitler va învinge toţi inamicii". Un film nedifuzat De altfel, la sfârşitul anului 1944, Joseph Goebbels a încercat să facă un film care să servească propagandei naziste. Pelicula le prezintă pe Helga şi Hilde, cele mai mari dintre fetele Goebbels, în timp ce vizitează un spital militar. Fetiţele dau soldaţilor flori. Fetele erau atât de speriate de imaginea pacienţilor mutilaţi, încât filmul nu a fost difuzat niciodată în timpul războiului.

În 1945, guvernanta Hubner îşi aminteşte că Helga vedea cum familiile îşi părăseau casele din calea înaintării sovietice. Fetiţa începea să pună întrebări. Tot Hubner spune că Magda Goebbels încerca să îşi ascundă grijile de copii, dar "Helga le simţea un pic".

Ne puteți urmări și pe Google News

În memoriile guvernantei apar şi câteva fotografii de familie. Helga era cunoscută ca fetiţa preferată a lui Hitler. Totuşi, două poze indică faptul că fetiţa se temea de Fuhrer. Una o prezintă stând încruntată, cu spatele la Hitler, tot corpul său fiind teribil de încordat, după cum spune chiar Craigie, într-un articol publicat astăzi în The Telegraph. Ucişi cu cianură

În alta, făcută în timpul războiului, Hitler încearcă să dea mâna cu Helga, la o întâlnire cu numeroşi copii. Ceilalţi copii dau mâna cu Fuhrerul, dar, când vine rândul Helgăi, aceasta se retrage.

La 1 mai 1945, Magda Goebbels îşi culcă pentru ultima dată copiii. Când armata sovietică pătrunde în buncăr, soldaţii descoperă trupurile copiilor, care purtau haine de noapte albe. Înainte de a se sinucide, Magda şi Joseph Goebbels, împreună cu un doctor, le administraseră copiilor cianură. Dintre toţi copiii, doar Helga a prezentat semne că s-a împotrivit otrăvirii, arată autopsia efectuată de ruşi. "La sfârşitul vieţii ei, acest copil fără putere a redescoperit spiritul de rezistenţă", scrie autoarea, Emma Craigie.   Cartea Emmei Craigie, "Chocolate Cake with Hitler" (Tort de ciocolată cu Hitler), prezintă ultimele zile ale nazismului din perspectiva Helgăi Goebbels.