Toată lumea cred că a trecut prin această situație: “să se descarce bateria telefonului în cele mai nepotrivite momente iar încărcătorul să fie uitat acasă sau la birou. Evident că primul impuls este acela de a apela la persoane aflate în jur. Este total greşit. Dacă nu știți de unde provine sau nu cunoaşteţi persoana, cel mai bine este să vă abțineți”, potrivit experților în domeniul securităţii cibernetice intervievaţi de Forbes.
Charles Henderson, șeful X-Force Red la IBM Security, explică motivele acestei avertizări. „Dacă ați călători și v-ați da seama că ați uitat să vă împachetați lenjeria, nu ați întreba toți tovarășii voștri de drum dacă vă poate împrumuta lenjeria. Ați merge la un magazin pentru a cumpăra una nouă “, spune el.
Potrivit lui, la fel este și pentru încărcătoarele de telefon. Infractorii cibernetici au dezvoltat o tehnologie de deturnare a datelor din telefoane prin încărcătoare. Și asta, prin instalarea unui cip microscopic în cablu. Apoi, hackerii pot pirata cu ușurință orice telefon sau dispozitiv.
Acest software piratat poate fi apoi dezactivat pentru a șterge orice probă de hacking.  Cu toate acestea, hackerul trebuie să se afle la câțiva metri de victimă pentru ca acea conexiune să fie stabilită și să reușească să o distragă, astfel încât să nu acorde atenție invitației care apare pe ecran.
Dacă pentru moment aceste cabluri nu sunt încă o amenințare în masă, ar putea deveni, potrivit specialiștilor. „Faptul că nu am văzut încă un atac răspândit nu înseamnă că nu îl vom vedea pentru că funcționează”, mai spune Charles Henderson. Aşadar, fiţi atenţi şi nu vă mai uitaţi acasă încărcătoarele pentru telefon.