Feriti-va de hepatita B

Feriti-va de hepatita B

Doctorul care a descoperit virusul hepatic B explica ce trebuie sa facem pentru a controla hepatita B.

Vaccinarea unui numar cat mai mare de romani si tratarea purtatorilor virusului hepatitei B intr-un procent cat mai mare sunt principalele masuri care ar trebui luate de Romania pentru a scadea numarul celor infectati cu acest virus ce poate da complicatii mortale.

Acestea sunt principalele recomandari pe care profesorul in medicina Baruch Blumberg, cel care a primit Premiul Nobel pentru descoperirea virusului hepatitei B, le are pentru tara noastra.

In jur de un milion de romani sunt infectati cu acest virus, in foarte multe cazuri infectarea facandu-se inainte de 1989 sau imediat dupa, cand sangele nu era bine controlat. Doar 3.600 de bolnavi purtatori ai virusului hepatitei B si C sunt insa tratati anual din fondurile casei de asigurari de sanatate. Pe viitor, s-ar putea ca tratamentele sa se poata face mai eficient in functie de predispozitia genetica a celor infectati.

Studiile genetice ar putea ajuta la controlul bolii

„Mentinera unui numar constant de vaccinati si atingerea unei tinte de 95%-96% ar fi primul pas care trebuie facut pentru a controla raspandirea virusului hepatitei B”, a declarat profesorul Baruch S. Blumberg cu ocazia unei conferinte organizate de Asociatia Americana pentru Studiul Ficatului la Boston (SUA).

In tara noastra, s-a introdus obligativitatea vaccinarii copiilor din anul 1996, insa in cazul adultilor vaccinarea nu este gratuita. Pentru controlul epidemiei de hepatita B ar trebui insa ca un numar mare dintre cei infectati sa urmeze tratamentul.

„Este adevarat ca in acest moment costurile pe care le presupune aceste tratamente sunt foarte mari, insa, in timp, datorita competitiei de pe piata este foarte probabil ca ele sa scada semnificativ. Spre exemplu, costul vaccinului care previne infectarea cu acest virus era initial de peste 100 de dolari, insa ONU a reusit sa cumpere vaccinul cu 70 de dolari. O strategie in domeniu tine de politica de sanatate publica din fiecare tara”, a mai declarat Baruch Blumberg.

Medicul a mai spus ca sunt in curs studii care vor stabili mai clar cine are nevoie de tratament si cine nu. „Unii bolnavi fac complicatii ale bolii, altii nu. Daca asta ar avea legatura cu susceptibilitatea genetica, i-am putea selecta si trata doar pe cei care fac boala”, a mai explicat profesorul american.

STATISTICI

Peste doua miliarde de oameni sunt infectati

Virusul hepatitei B este o amenintare serioasa pentru sanatatea globala, doua miliarde din intreaga lume (mai ales in Asia, Africa, sudul si estul Europei) fiind infectati cu acest virus. Cu toate ca exista un vaccin care previne boala, in jur de 300 de milioane de oameni sufera de infectie cronica cu hepatita B, iar 1,2 milioane mor anual in urma complicatiilor provocate de hepatita B. In jur de 40% dintre adultii infectati nu prezinta niciun simptom pana la momentul in care infectia devine cronica.

Daca apar simptome, acestea pot fi ingalbenirea ochilor si a pielii, dureri abdomniale, oboseala, lipsa poftei de mancare, greata, varsaturi si dureri ale articulatiilor. Medicamentele antivirale sunt principala modalitate de control a bolii. Acestea ajuta la incetinirea progresiei bolii hepatice la persoanele cu infectie cronica.

In Romania, tratamentul compensat de casa de asigurari este cel cu interferon si lamivudina. Pe piata mai exista insa un medicament lansat de curand numit entecavir, care poate fi cumparat doar din anumite farmacii. Avantajul acestuia este ca bolnavii nu dezvolta rezistenta la medicament decat intr-o proportie foarte mica (sub 1% daca nu au mai fost tratati cu alte produse), dupa patru ani de tratament.

BIOGRAFIE

Laureat cu Nobel, ales in Galeria Celebritatilor

Profesorul doctor Baruch S. Blumberg a fost rasplatit, in 1976, cu Premiul Nobel pentru descoperirea virusului hepatitei B. In plus, in 1993, profesorul Blumberg si coinventaroul Irvin Millman au fost alesi sa se alature inventatorilor din Galeria Celebritatilor pentru inventarea vaccinului impotriva viruslui hepatitei B si a testului care pote diagnostica acest tip de hepatita.

Acum, el este profesor in medicina si antropologie la Universitatea din Pennsylvania-Philadelphia. A fost director al Institutului de Astrobiologie al NASA si cercetator principal in cadrul diviziei NASA de Biologie Spatiala Fundamentala. Cercetarile sale se extind pe mai multe domenii: cercetare clinica, epidemilogie, virologie, gentica si antropologie.

Ne puteți urmări și pe Google News