Această măsură, puternic simbolică din cauza statutului armatei turce de protector al laicităţii de la fondarea republicii de către Mustafa Kemal, vizează de asemenea cursantele şcolilor militare, relatează AFP, citând agenţia de presă turcă Anadolu.

Femeile vor putea, dacă vor dori, să poarte o eşarfă de "aceeaşi culoare cu uniforma", "fără imprimeu" şi într-un "mod în care să nu le acopere faţa", potrivit Anadolu, care citează Ministerul Apărării turc.

Această măsură se referă în special la "ofiţerii care servesc în forţele armatei terestre, marină şi aviaţie, ofiţerii şi subofiţerii sub contract (…), cadeţii", a detaliat agenţia de presă turcă.

Nu este deocamdată clar dacă această reformă, care va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial turc, vizează şi femeile care participă în misiuni de luptă.

Ministerul Apărării turc a ridicat deja în noiembrie 2016 interzicerea vălului islamic pentru personalul civil din armată.

Cu câteva luni înainte, şi femeilor care servesc în poliţie li s-a permis să poarte văl.

Preşedintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan, omul forte al Turciei din 2003, este acuzat constant de criticii săi că încearcă să islamizeze societatea turcă, notează AFP.

Guvernul său a autorizat purtarea vălului islamic în universităţi şi în parlament, iar în ultimii doi ani în instituţiile publice şi în licee, spre indignarea susţinătorilor republicii laice fondate în 1923 de Mustafa Kemal Ataturk.

Justificând ridicarea interdicţiei la portul vălului în poliţie, autorităţile turce au afirmat că mai multe ţări occidentale, precum Scoţia şi Canada, au permis deja poliţistelor de religie musulmană să poarte văl.

Armata turcă a fost mult timp bastion al laicităţii în Turcia, dar influenţa sa politică a scăzut brusc de la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, care a fost urmată de epurări masive în armată. (sursa: Agerpres)