Fată de 16 ani fugită de acasă pentru a se integra în MISA

Fată de 16 ani fugită de acasă pentru a se integra în MISA

Mama unei adolescente din Hunedoara este disperată că fiica ei a plecat de acasă de cinci luni pentru a se alătura mişcării MISA, iar poliţia îi spune că legea nu-i permite să se implice în acest caz.

O mamă din Hunedoara nu mai ştie ce să facă pentru a-şi readuce acasă fiica. Maria, fata de 16 ani a Danielei Harhătă, a plecat de cinci luni. Poliţiştii i-au spus că ar şti unde se află, dar că nu pot face nimic din cauza legislaţiei. Danielei îi este foarte greu să dea de urma fetei, mai ales că aceasta, se pare, se află sub influenţa unor prieteni care ar fi cursanţi MISA.

"MISA mi-a schimbat fata"

Anul trecut, când Maria avea 15 ani, a început să petreacă tot mai mult timp la calculator. "Mess-ul", "Skype-ul" şi reţeaua de socializare "Hi5" îi ocupau aproape tot timpul. Mama ei şi-a spus că e ceva normal şi a lăsat-o în pace. Avea şi aşa destule bătăi de cap: turele de 12 ore de la spital, unde e asistent medical, treburile casnice şi îngrijirea lui Gabi, băieţelul acum în vârstă de doi ani şi o lună.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primul semnal de alarmă a apărut în mai 2010. "Maria mi-a cerut să o las să meargă în tabăra MISA de la Herculane. N-am fost de acord. Până la urmă, a obţinut acordul tatălui ei şi s-a dus. A venit acasă. Mi s-a părut schimbată. Apoi a făcut o enterocolită acută. A stat în spital câteva zile. În vară ne-a rugat să o lăsăm în tabăra MISA de la Costineşti. De data asta, nici tatăl ei nu a fost de acord, aşa că, până la urmă, nu s-a mai dus", povesteşte Daniela Harhătă.

"Nu mai era deloc Maria pe care o ştiam eu"

Neînţelegerile au persistat. A început şcoala, şi Maria ajungea acasă tot mai târziu. Mai întâi pe la 15.00, apoi pe la 17.00, chiar 18.00, după cum povesteşte mama ei.

"Începuserăm mutarea în noul apartament. Nu mai avea posibilitatea folosirii calculatorului acasă şi motiva că rămânea după program la un centru informatic de la colegiul unde era elevă. Înainte de asta aflasem că Maria avea discuţii ciudate cu un străin, în engleză. Apoi, că îi trimisese unui oarecare «G», probabil Gregorian Bivolaru, un email prin care îi cerea ajutor ca să ajungă în tabăra de la Costineşti - mă acuza că sunt prea severă şi că nu o las să fie propriul ei arbitru. Începuse să vorbească în termeni foarte asemănători cu cei pe care i-am auzit folosiţi la televizor de o doamnă purtător de cuvânt al MISA sau cam aşa ceva", continuă femeia povestea.

Mama Mariei adaugă că fiica ei s-a împrietenit la începutul anului trecut cu două fete de clasa a Xll-a. "Ştiu, acum, că una e cursant MISA. În plus, am bănuieli că un angajat de la liceu e şi el cursant MISA. Mai mult, despre acel angajat Maria începuse să vorbească foarte des acasă. În toamnă, nu mai era deloc Maria pe care o ştiam eu, iar schimbarea asta a venit după ce a intrat în contact cu aceste persoane. Asculta muzica aia a lor, a cursanţilor MISA, vorbea la telefon în străinătate cu indivizi necunoscuţi mie, nu mai mânca acasă", mai spune Daniela.

Eşec după eşec

Femeia nu mai reuşea să se înţeleagă deloc cu propria-i fiică. Disperată, s-a adresat unui agent de la Poliţia Hunedoara.

"Aflasem că voia să plece. Stabilisem o întâlnire la poliţie pentru ora 13.00. Credeam că discuţia cu un om în uniformă îi va mai schimba un pic percepţia. Am mers s-o iau de la şcoală, dar nu mai era acolo. Când am dat de ea, trecuse ora întâlnirii cu poliţistul. Aşteptam un nou telefon de la agentul de poliţie şi, ca să ne putem duce rapid acolo, am preferat s-o ţin pe Maria prin oraş. Ne-am plimbat, am mers prin magazine. Am stat apoi în parc, de vorbă. Deja folosea şi mai evident frazele-tip pe care le auzisem din MISA: «Vreau să plec. Eu voi hotărî dacă te mai contactez sau nu. Am prieteni care-mi oferă tot ce am nevoie. Vreau să mă integrez în MISA şi să-mi dezvolt spiritul, să fiu propriul arbitru. Tu nu mă laşi să fac ce-mi doresc», îmi spunea. Degeaba am rugat-o să-şi termine întâi liceul, după care poate face ce doreşte. Mi-am dat seama apoi că aşteptase să împlinească 16 ani ca să aibă răspundere penală parţială şi ca poliţia să nu o poată aduce acasă cu forţa", spune, cu vocea tremurând, Daniela Harhătă.

Poliţiştii dau vina pe lege

Pe 15 octombrie, Maria nu s-a mai întors acasă de la şcoală. De pe un număr necunoscut i-a transmis mamei sale: "Sunt bine, verifică-ţi mailul". Dar nu i-a trimis niciun mesaj.

"Ştiu doar că e undeva în Bucureşti, probabil cu una sau cu ambele prietene care acum sunt studente acolo. Am făcut rost de câteva adrese la care s-ar putea afla, dar poliţiştii se tot scuză. Spun că legea nu-i ajută, că ai lor colegi de la Bucureşti nu-i ajută, că sunt multe cazuri de copii cu probleme, dându-mi destul de clar de înţeles că pentru fata mea nu mai au timp", conchide mama Mariei.

Surse din cadrul Poliţiei Hunedoara spun că anchetatorii ar şti locul în care se află Maria Harhătă, dar că nu dispun de metode legale pentru a o determina să se întoarcă acasă. În plus, spun ei, câtă vreme în spaţiul unde locuieşte Maria nu sunt suspiciuni că s-ar comite vreo faptă penală, nu se poate cere mandat de percheziţie. 5 luni au trecut de când Maria Harhătă, în vârstă de 16 ani, a dispărut de acasă, mama ei spunând că devenise membră a mişcării MISA

CORESPONDENŢĂ

E-mailurile trimise de mamă, rămase fără niciun răspuns

Daniela Harhătă spune că i-a trimis fiicei sale mai multe e-mailuri, însă nu a primit niciun răspuns.

22 OCTOMBRIE, 13.56: "Ai spus că ţinem legătura pe e-mail! Ce fel? Că tu nu mai răspunzi deloc. Vreau să înţelegi că mie nu îmi este indiferent nimic şi de aceea m-am interesat de tine, pentru că eşti copilul meu, pentru că te iubesc. Întoarce-te Maria la mama acasă, că nimeni, nici tu, nici eu, nici tatăl tău, nici, poate, fratele tău, nu mai avem un rost pe lumea asta." 22 OCTOMBRIE, 21.46: "Văd că nu doreşti să răspunzi, este o săptămână de când ai plecat (...) OK, am înţeles, sunt vinovată, am văzut că în toate mă incriminezi,... OK, eu îmi cer iertare faţă de tine pentru tot ce crezi tu că ţi-am făcut, eu şi tatăl tău la fel. Spune-ne tu ce trebuie să facem sau să nu facem ca tu să te întorci în sânul familiei şi aşa va fi."

POLIŢIA HUNEDOARA

"Se fac cercetări, a fost dată dispărută"

Subinspectorul Bogdan Niţu, purtător de cuvânt al Poliţiei Hunedoara, spune că se fac în continuare verificări. "Se fac cercetări, minora a fost dată dispărută, dar se pare că avem de-a face cu o plecare voluntară. Totuşi, împreună cu colegii din Bucureşti colaborăm pentru localizarea şi identificarea fetei. Apoi, în măsura în care legislaţia ne va permite, vom face diligenţele necesare pentru reîncredinţarea minorei către familie", conchide Bogdan Niţu.

"Cred că am greşit atunci când m-am opus ideii ca ea să devină cursant MISA. Poate dacă aş fi lăsat-o în pace, n-ar fi plecat de acasă. Cred că doar aici am greşit.“ DANIELA HARHĂTĂ, mama Mariei