ONU: Prețurile alimentelor la nivel global au crescut în 2017
- Radu Plugaru
- 11 ianuarie 2018, 15:20
Prețurile alimentelor la nivel global au crescut cu 8,2% în 2017 față de anul precedent, potrivit declarației emisă joi de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
"... Indicele prețurilor la alimente conform FAO, s-a aflat, în medie la 174,6 puncte în 2017. Această valoare este în creștere cu 8,2% față de 2016, atingând cea mai mare medie anuală din 2014 încoace", potrivit aceleiași organizații. Indicele prețurilor la produsele alimentare conform FAO se bazează pe statisticile comerciale și urmărește prețurile pe piețele internaționale la cinci tipuri principale de produse alimentare. Toți sub-indicii, cu excepția prețului la zahăr, au crescut în 2017, potrivit FAO. Indicele prețurilor la produsele lactate a înregistrat cea mai mare creștere anuală, cu 31,5%, în timp ce prețurile la carne au crescut cu 9% în 2017 față de anul 2016. De asemenea, prețul uleiului vegetal și cel al cerealelor a crescut cu 3%, respectiv cu 3,2%. "Prețurile la zaharuri au fost în medie cu 11,2% mai mici în 2017, față de 2016, în mare parte datorită recoltei din Brazilia, cel mai mare producător la nivel mondial", conform aceleiași organizații. În luna decembrie, prețurile la produsele alimentare au scăzut cu 3,3% la nivel mondial față de noiembrie 2017, ca urmare a scăderii drastice a prețurilor la uleiurile vegetale și la produsele lactate. "Indicele, care măsoară modificările lunare ale prețurilor internaționale pentru așa-numitul coș de alimente, s-a situat la 169,8 puncte în decembrie 2017, în scădere cu 3,3% față de luna noiembrie", a adăugat FAO.