Familia europeana, pe cale de disparitie

Familia europeana, pe cale de disparitie

Modelul traditional al familiei in Europa incepe sa apartina doar trecutului. Aproape jumatate din casnicii se destrama, iar parintii unui copil din trei nu sunt casatoriti.

Acestea sunt datele publicate de Institutul spaniol pentru Politica Familiala in raportul “Evolutia familiei in Europa anului 2007”.

Cel mai ridicat procent de divorturi in raport cu numarul casatoriilor se inregistreaza in Belgia - 71%. Pe urmatoarele locuri se claseaza Spania, Estonia, Cehia si Germania.

Casniciile poloneze sunt mai rezistente decat media UE - divorteaza o treime din cupluri. Cele mai rezistente casnicii sunt incheiate de italieni (18% divorturi) si irlandezi (17%).

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce anume determina faptul ca, in unele tari, perechile se despart mai des decat in altele? Influenta este, in primul rand, a legislatiei.

Tara in care numarul de divorturi a crescut cel mai mult in ultimii zece ani (de peste trei ori) este Spania. “Situatia a fost influentata in mod direct de liberalizarea legii, infaptuita de guvernul socialist actual si de predecesorii lui”, spune prof. Jaap Dronkers, sociolog la Institutul European Universitar din Florenta. In al doilea rand, deciziile privind divortul sunt luate mai usor in statele ocrotitoare, unde persoanele singure traiesc mai usor.

In opinia lui Dronkers, factorul cheie ramane in continuare un altul: religiozitatea. “Popoarele mai religioase, in special cele catolice, dar si protestante, se despart mai greu”, spune profesorul.

Se vede cel mai clar in cazul Belgiei. Numarul divorturilor in partea francofona a Belgiei, care este mai putin religioasa, este cu mult mai mare decat in partea flamanda, mai conservatoare. La fel ca in Germania: in fostul RDG, numarul divorturilor este mai mare decat in fosta Germanie de Vest.

Sursa: Rompres.