Evenimentul Zilei > Actualitate > FALSURI la un muzeu din China. Autoritățile au închis instituția din cauza numărului mare de exponate contrafăcute
FALSURI la un muzeu din China. Autoritățile au închis instituția din cauza numărului mare de exponate contrafăcute

FALSURI la un muzeu din China. Autoritățile au închis instituția din cauza numărului mare de exponate contrafăcute

Autorităţile chineze au dispus închiderea muzeului din Lucheng, din provincia nord-estică Liaoning unde mii de antichităţi şi piese istorice s-au dovedit a fi falsuri

Poliţia a descoperit că cel puţin o treime din cele 8.000 de unităţi prezente în colecţiile sale nu erau autentice, potrivit cotidianului Global Times.

Printre falsele exponate din vitrine se număra şi o sabie ce ar fi datat din timpul dinastiei Qing  evaluată anterior la circa 14 milioane de euro.

China cunoaşte o adevărată explozie a deschiderii de noi muzee, cu circa 300 de noi astfel de astfel de instituții inaugurate în ultimul an, conform cifrelor oficiale. Dar calitatea expoziţiilor este adesea problematică, iar exponatele prezentate au uneori o origine şi o autenticitate îndoielnică, notează AFP.

Într-un caz emblematic, un muzeu construit în provincia Hebei a fost constrâns să îşi suspende activitatea în iulie 2013: el găzduia, printre altele, un vas decorat cu animale verzi în stilul desenelor animate, printre care şi o caracatiţă ce izbucnea în râs, fiind prezentat totuşi ca datând din timpul dinastiei Qing, relatează Agerpres.