Factura la întreţinere se va dubla. Care este soluţia?

Factura la întreţinere se va dubla. Care este soluţia?

Autorităţile nu vor mai subvenţiona preţul gigacaloriei, astfel că valoarea facturii la întreţinere ar putea creşte cu 100% în această iarnă.

Producătorii de centrale termice de apartament se aşteaptă ca cererea să crească substanţial anul acesta. În 2009, au fost comercializate în România circa 100.000 de central termice, iar producătorii se aşteaptă ca numărul acestora să ajungă la 150.000 în 2010. Numai în primele 7 luni ale anului, s-au vândut 65.000 de unităţi.

De asemenea, şi cererile de repartitoare aproape că s-au dublat în ultimele luni. Producătorii spun că acestea reduc factura la utilităţi cu aproape 30%. Totuşi, nici măcar în jumătate din apartamentele racordate la sistemul sentralizat nu au fost montate repartitoare. Spre comparaţie, în ţări europene nivelul de monitorizare a consumului de energie termică şi apă caldă ajunge şi la 100%, potrivit reprezentanţilor companiei ista România, care prodice sisteme pentru contorizarea individuală şi repartizarea costurilor energiei  termice şi a apei. Debranşarea, soluţia celor săraci

Cum costurile agentului termic nu vor mai fi subvenţionate, factura la întreţinere s-ar putea dubla, potrivit ministrului Economiei, Adriean Videanu. În aceste condiţii, oamenii se gândesc cum vor face faţă costurilor tot mai mari, iar una dintre soluţii este debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire şi alimentare cu apă caldă.

"Numărul debranşărilor creşte de la o zi la alta mai ales pentru că oamenii încep să îşi facă calcule privind costurile de încălzire odată cu tăierea subvenţiilor. În plus, după atâţia ani de sistem centralizat, românii s-au săturat să sufere din cauza vecinului care nu a plătit facturile sau să rămână fără apă caldă pe perioada reviziei de vară. Astfel, pe lângă reducerea costurilor din perioada iernii, pe care o conferă instalarea unei centrale termice, apar şi motivaţii privind independenţa şi confortul", spune Cătălin Drăguleanu, directorul de vânzări al Ariston Thermo România.

Printre soluţiile pe care le au românii la dispoziţie pentru a creşte eficienţa termică a locuinţei se numără şi achiziţia de sisteme solare şi pompe de căldură, prin intermediul programului Casa verde. Pentru acesta, Guvernul a alocat 110 milioane de lei la nivel naţional, suma fiind repartizată pe judeţe în funcţie de numărul de locuitori.

Citiţi AICI despre soluţiile care pot conduce la reducerea facturii la întreţinere.

Ne puteți urmări și pe Google News