Urmând criticilor aduse faţă de eşecul companiei de a-şi proteja utilizatorii în faţa campaniilor de dezinformare şi manipulare a opiniei publice, orchestrate de entităţi finanţate de guvernele unor ţări cum ar fi Rusia, Facebook anunţă identificarea în ultimele 6 luni a 1.5 miliarde de conturi false, potrivit go4it.ro. Parte din „raportul de transparenţă bianual”, acoperind prima jumătate a anului 2018, cifra publicată vine să confirme ceea de mulţi suspectau deja, anume că reţeaua Facebook a devenit teren fertil pentru campaniile de propagandă şi dezinformare în masă.

Vestea vine după ce, cu alte 6 luni înainte, Facebook anunţa înlăturarea a 1.3 miliarde de conturi false. De menționat că bilanţul de 1.5 miliarde acoperă doar conturile deja raportate ca fiind false sau descoperite în urma verificărilor interne. Putem doar specula, spune go4it.ro, asupra numărului de conturi false încă nedescoperite şi folosite pentru a răspândi propagandă pentru incitarea la ură şi intoleranţă faţă de grupuri minoritare, manipularea alegerilor democratice desfăşurate în diverse regiuni ale lumii, promovarea facţiunilor teroriste şi alte scopuri care contravin regulilor de utilizare Facebook.

Potrivit Facebook, sistemele de filtrare a conţinutului au permis înlăturarea a peste 90% din postările care redau nuditate şi sex, pornografie infantilă sau exploatarea copiilor, propagandă teroristă şi scene de violenţă fizică. Administratorii Facebook admit totuşi că doar 14.9% din conţinutul care reprezintă practici de hărţuire şi bullying la adresa minorilor a putut fi identificat şi înlăturat la timp. Totodată, doar 51.6% din postările care conţin un limbaj injurios şi incitare la ură sunt înlăturate.

O altă veste deloc liniştitoare este şi cea privind creşterea în medie cu 26% a solicitărilor pentru furnizarea de informaţii despre utilizatorii Facebook, primite din partea instituţiilor guvernamentale, arătând că libertatea de exprimare este tot mai mult atacată şi în paginile reţelei de socializare.

 

 

Te-ar putea interesa și: