Evenimentul Zilei > Actualitate > Fabulos. Un ministru vrea concediu de paternitate!
Fabulos. Un ministru vrea concediu de paternitate!

Fabulos. Un ministru vrea concediu de paternitate!

Ministrul japonez al Mediului, Shinjiro Koizumi, a anunţat că vrea concediu de paternitate după naşterea primului său copil

Fiul fostului premier nipon Junichiro Koizumi, ministrul Mediului, în vârstă de 38 de ani, şi-a preluat mandatul în luna septembrie. El a mai spus că speră să „creeze un context în care taţii din Ministerul Mediului să îşi poată lua concediul pentru îngrijirea copiilor fără să ezite”.

Shinjiro Koizumi intenţionează să îşi ia concediu de paternitate pentru o perioadă totală de două săptămâni pe durata primelor trei luni după naşterea copilului, în care va lucra de la domiciliu sau cu program redus, a relatat agenţia de ştiri niponă Kyodo News, citând surse anonime. Naşterea ar urma să aibă loc la finalul acestei luni.

În Japonia, bărbaţii pot beneficia de concediu pentru îngrijirea copilului, însă foarte puţini dintre ei apelează la această măsură. În anul fiscal 2018, doar 6% dintre bărbaţii niponi şi-au luat un astfel de concediu, în comparaţie cu 82% dintre femei, potrivit datelor unui raport guvernamental. Guvernul premierului Shinzo Abe speră ca, în acest an, procentul să crească de peste două ori şi să ajungă până la 13%, atât în sectorul public, cât şi în cel privat.

„Sperăm că eforturile ministrului vor avea o influenţă pozitivă asupra susţinerea implicării bărbaţilor în activităţile de creştere a copiilor”, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Yoshihide Suga.