Evenimentul Zilei > EVZ Special > F-117 Nighthawk intră în luptă la Belgrad
F-117 Nighthawk intră în luptă la Belgrad

F-117 Nighthawk intră în luptă la Belgrad

La 8 p.m. pe 27 martie 1999, un avion vopsit în negru cu aspect bizar a brăzdat cerul nopții peste Serbia.

Acest F-117 Nighthawk – un avion de atac subsonic, care a fost primul avion operațional stealth din lume, a zburat cu indicativul Vega-31 și a fost numit „Something Wicked”.

Cu câteva clipe mai devreme, aruncase cele două bombe ghidate cu laser peste ținte din apropierea capitalei iugoslave, Belgrad.

Pilotul său, locotenentul colonel Dale Zelko, a fost un veteran cu experiență în războiul din Golf din 1991.

O duzină de Nighthawks s-au desfășurat la Aviano, Italia, pe 21 februarie, pentru a participa la Operațiunea Forța Aliată – o campanie de bombardare NATO menită să preseze Belgradul să retragă trupele sale din provincia Kosovo, după ce președintele Slobodan Milosevic a inițiat o campanie brutală de curățare etnică, care urmărea expulzarea populației albaneze kosovare.

Armata Națională Iugoslavă (JNA) deținea o combinație de sisteme de rachete sol-aer S-75 și S-125 datând din anii 1950 și 1960, precum și mai recentele SAM-uri mobile 2K12 Kub și MiG-29 Fulcrum bimotor.

Împreună, reprezentau o amenințare moderată pentru avioanele de război NATO, forțându-le să zboare la altitudini mai mari și să fie escortate de avioane de blocare a radarelor, cum ar fi EA-6B Prowler.

În acea seară era de vreme rea. Something Wicked și cei trei colegi de zbor ai ei au fost trimiși în misiune, deoarece suprafețele lor vopsite cu ce trebuia au redus drastic distanta la care puteau fi detectați de radar și boborâți.

Dintr-o dată, Zelko a văzut două puncte strălucitoare care explodează în sus printre norii de dedesubt, închizându-l la viteza sunetului de trei ori și jumătate.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric