Extremiştii torpilează relaţiile Ungaria-Slovacia
- Adam Popescu
- 13 noiembrie 2008, 02:15
Premierii Ungariei şi Slovaciei se vor întâlni sâmbătă pentru a aplana tensiunile izbucnite între Budapesta şi Bratislava şi alimentate de naţionaliştii şi extremiştii din ambele ţări, scrie "MTI".
Întâlnirea urmează unei perioade încărcate, care a început cu ciocnirile dintre poliţia slovacă şi suporterii maghiari la un meci de fotbal, şi a continuat cu răspunsul extremiştilor din Ungaria.
Tensiunile au răbufnit la începutul lunii în Slovacia, la un meci de fotbal din Dunajsk· Streda, oraşul cu o majoritate de etnici maghiari, între echipa locală şi una din Bratislava. Confruntările violente dintre suporterii slovaci şi cei maghiari, unii veniţi din Ungaria, au fost oprite de intervenţia fermă a poliţiei slovace.
Drept răspuns, naţionaliştii au ars steaguri slovace la Budapesta şi au avariat câteva indicatoare în limba slovacă din satele ungare de la frontieră. Sâmbătă, poliţia slovacă a arestat 28 de cetăţeni ungari care purtau haine asemănătoare uniformelor naziste şi care au trecut frontiera slovacă din estul ţării. Ulterior, membri ai partidului radical de dreapta „Jobbik“ (Mişcarea pentru o Ungarie mai bună) şi braţul lor paramilitar „Garda Ungară“ au ridicat blocaje stradale la graniţa cu Slovacia. Intervenţii politice
În vreme ce Budapesta a cerut organizarea unei anchete pentru a stabili dacă intervenţia poliţiei la meciul amintit a fost „propoţională“ cu incidentele, preşedintele slovac a luat apărarea forţelor de ordine. În acelaşi timp, oficialii slovaci au cerut Budapestei să condamne „violenţele extremiste“. „Ne întrebăm cum este posibil ca o ţară a UE să aibă legi care tolerează, în fapte, fascismul“, a declarat ministrul slovac de externe, Jan Kubis, pentru postul public de radio.
Şefa diplomaţiei maghiare, Kinga Goncz, a avertizat la rândul său asupra pericolului extremist, dar a criticat prezenţa partidului populist de dreapta slovac SNS, în coaliţia aflată la guvernare la Bratislava. Politicienii de la Budapesta au criticat în mai multe rânduri retorica antimaghiară a liderului SNS Jan Slota, care a vorbit la un moment dat despre folosirea tancurilor împotriva Ungariei.