Câteva case de avocatură au obţinut, în ultimii ani, zeci de milioane de euro pentru serviciile de asistenţă juridică, în cazurile de expropriere a terenurilor de pe traseul viitoarelor autostrăzi şi drumuri naţionale.
Una dintre beneficiare este societatea de avocaţi Cecilia Popa şi Asociaţii, care, potrivit revistei „Capital”, a primit sarcina de a se ocupa de exproprierile de pe A2 Bucureşti-Cernavodă şi de pe Autostrada Transilvania. Până în prezent, în conturile societăţii au intrat 66 de milioane de lei (circa 17-18 milioane de euro, luând în calcul cursurile de schimb valutar din ultimii ani).
Pe locul doi în topul realizat de „Capital” se află fostul decan al Baroului Bucureşti, Toma Dragomir, în buzunarele căruia, în anul 2003, au intrat 2,3 milioane de euro. Contractul viza asistenţă juridică pentru exproprierile de pe traseul viitoarei autostrăzi Bucureşti-Ploieşti.
Alte contracte bănoase au ajuns la SCA Pavel şi Asociaţii, care au adus în conturile firmei peste 5 milioane de lei. Este vorba despre două contracte privind exproprierile terenurilor necesare pentru şoseaua expres Drumul Nordului. „Îndeplinirea obligaţiilor asumate prin contractele menţionate presupune colaborarea mai multor specialişti, respectiv avocaţi, ingineri geofizicieni. topografi, evaluatori imobiliari, aşa încât apreciem că onorariul prevăzut este corect, raportat la volumul de muncă alocat”, susţine Anca Vlaicu, reprezentant al casei de avocatură. Cinci milioane de euro, la bătaie Ocaziile ca societăţile de avocatură să-şi adjudece asemenea contracte vor fi din ce în ce mai frecvente. Potrivit anunţurilor publicate de Compania de Drumuri, sunt în pregătire licitaţii în valoare de circa cinci milioane de euro pentru servicii juridice de expropriere pentru, între altele, autostrăzile Cernavodă- Constanţa şi Arad-Nădlac, modernizarea drumurilor naţionale 24 şi 73 sau a centurii Capitalei.
Licitaţiile organizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale pentru servicii juridice nu au fost lipsite de controverse. Spre exemplu, atribuirea contractelor pentru efectuarea exproprierilor de pe Drumul Nordului a fost contestată de mai multe case de avocatură. „A fost mai mult decât ciudat. Deşi s-a specificat clar în caietul de sarcini că serviciile trebuie prestate de un avocat, a fost selecţionată o asociere dintre o societatea de avocatură, nişte experţi autorizaţi şi un SRL”, explică unul dintre contestatari, Radu Călin Hîrza.
CLASAMENT
Principalii beneficiari ai contractelor