Evenimentul Zilei > Actualitate > Rusia și China cumpără o țară NATO pe bucăți. Ce se ascunde în spatele strategiei
Rusia și China cumpără o țară NATO pe bucăți. Ce se ascunde în spatele strategiei

Rusia și China cumpără o țară NATO pe bucăți. Ce se ascunde în spatele strategiei

Dacă președintele Donald Trump s-a oferit public să cumpere Groenlanda pentru Statele Unite, rușii și chinezii preferă sî tacî și să facă. Companiile de stat din cele două țări cumpără pe bucăți o țară membră NATO.

Expansionismul ruso-chinez, la apogeu! În ultimii ani, Norvegia a înregistrat o creștere a investițiilor chinezești și rusești.
Achiziționarea de către ChemChina a Elkem de la Orkla, în 2010 a fost numai începutul. Guvernul chinez devenea prin intermediul unei companii de stat cel mai mare acționar al unei coasta pentru că Elkem este specializată în metale prețioase și aliaje,

Expansionismul ruso-chinez, la apogeu!

Anul trecut, China și Rusia au profitat serios de efectele pandemiei asupra economiei mondiale. Astfel, nu numai că și-au sporit prezența, dar țintesc numai zone strategice.

Compania chineză de stat BOAC Aviation Ltd a cumpărat 12,67% din acțiunile Norwegian Air Shuttle devenind astfel al doilea acționar al acestei companii aviatice low-cost.

Nici rușii nu s-au  lăsat mai prejos. TMH International încearcă  să cumpere abrica Bergen Engines din Hordvikneset, care este sprincipalul furnizor al mareinei norvegiene.

Astfel în ciuda acordului provizoriu dat de mai multe ministere norvegiene, armata și partenerii din NATO ridică întrebări cu privire la tehnologiile militare cheie care vor ajunge în mâinile rușilor.

Expansionismul ruso-chinez, la apogeu! Serviciile secrete norvegiene dau alarma

Chiar dacă guvernul consideră că toate aceste achiziții sunt contracte comerciale. în care n-ar trebui sa statul să se amestece, îngrijorarea crește.
Există sentimentul că unele țări dobândesc o poziție dominantă în economia norvegiană și subminează securitatea națională.

Actualizarea a Legii securității, care a intrat în vigoare în 2018, e destinată să contracareze aceste achiziții agresive.

Legea oferă acum Autorității Naționale de Securitate posibilitatea de a bloca astfel de tranzacții. Achizițiile de către străini a companiilor norvegiene private și publice care îndeplinesc, o „funcție națională de bază”, pot fi interzise din motive de securitate națională.
Expansionismul economic al unor țări precum China și Rusia în Norvegia provoacî îngrijorare și Serviciului de informații externe norvegian.


Celulele teroriste amenință iar Europa. ISIS își reface în secret califatul


În raportul său de anul trecut, locotenentul general Morten Haga Lunde a spus că țări, precum Rusia și China, „… au sisteme politice cu legături strânse și intenționate între politică și economie, între stat și privat și între sferele civile și militare”.

Drept urmare, achiziționarea de companii norvegiene de resurse se face și pe considerente politice, nu numai economice.

Expansionismul ruso-chinez, la apogeu! Marele Nord, ținta principală

Pericolul nu vine numai din achiziționarea companiilor norvegiene cheie.
Regiunea arctică a captat atenția chinezilor. Podul Halogaland, lângă Narvik, a fost construit cu colaborarea chineză ca o legătură importantă care traversează fiordul Rombaken.


Mercenarii ruși ocupă Africa! Din urmă vin și trupele lui Putin!


Rusia are o prezență și mai puternică în regiunele nordice. Compania rusă Novatek a început să construiască o instalație de petrol și gaze naturale în Murmansk, la aproximativ 250 de kilometri de Kirkenes. Cu peste 15.000 de angajați, rușii speră esă transforme nordul îndepărtat într-un nou centru al comerțului global. Există o singură problemă- o mare parte din resursele naturale se află în apele teritoriale și în zona economică exclusivă a Norvegiei,

Odată cu creșterea temperaturilor globale, ruta odinioară inaccesibilă a Mării Nordului, care leagă Europa de Asia, a devenit un obiectiv major. Există deja o întreprindere mixtă chino-rusă de gaze naturale în regiune și o activitate de transport maritim sporită. Există speranța de transforma Kirkenes într-o legătură comercială între China și Rusia și nordul Europei, scrie site-ul Norway Today.

China suferă încă din cauza lui Trump! Vânzările chinezești s-au prăbușit!