Evenimentul Zilei > Actualitate > Reportaj. Patimile românilor în fața bisericilor închise: ”Asta ne-a mai rămas, credința”.
VIDEO

Reportaj. Patimile românilor în fața bisericilor închise: ”Asta ne-a mai rămas, credința”.

Românii intră în Sptămâna Patimilor, cu bisricile fercate. Bătrânii care au stat, zadarnic, în fața porților închise nu își mai amintesc să fi fost bisericile goale de Florii, sărbătoarea care marchează intrarea Domnului în Ierusalim.

Cu polițiști la intrare, porțile lăcașelor de cult au rămas închise, în fața enoriașilor care așteptau un gest de bunăvoință, în speranța că vor lua o salcie sau aghiazmă.

O atmosferă apăsătoare, de înmormântare, parcă, se putea observa în curțile bisericilor, în zi de sărbătoare. Până la ora 11.00, puținii trecători care au ajuns în fața a două lăcașe de cult din Cartierul Titan puteau auzi slujba din Duminica Floriilor la difuzoare. Martori tăcuți era polițiștii locali care vegheau la intrare.

Atmosfera s-a mai animat după ce au ieșit din case bătrânii, în perioada de timp care le este alocată prin Ordonanță militară. Unele femei în vârstă se sprijineau de gard, cu ochii ațintiți spre ușa bisericii „Sfântul Ilie” Titan.

„Am venit să iau aghiazmă și să aprind o lumânare. Nu înțeleg de ce la supermarket pot să merg iar aici nu se poate. Să păstrăm distanța dar să ne lase să intrăm. Dacă nu am și eu o salcie să o pun pe unde mă doare, parcă nu este sărbătoare. Am înțeles că la alte biserici se poate”, a declarat, pentru evz.ro, o doamnă în vârstă de 75 de ani, Mariana Sârbu.

„De unde știți că la alte biserici se dă salcie?”, am întrebat-o.

„De pe Facebook. Că de acolo mă informez și am citit și eu”, a răspuns Mariana Sârbu.

Femeia spune că este de acord cu ordonanțelee militare, „căci dacă nu intervin Armata se alege praful”, dar „un pic de îngăduință trebuie să fie, mai ales că intrăm în Săptămâna Patimilor și aceasta este credința, tradiția poporului român și, la vârsta noastră, asta ne-a mai rămas, credința”.

Alți doi bărbați, cu câini în lesă, așteptau pe trotuarul de peste drum și comentau.

„Ăsta nu e virus, domnule. Este doar gripă. Nu se poate cu atâtea restricții”, spunea unul dintre ei.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE