Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Ion Cristoiu, despre reținerea lui Victor Pițurcă de DNA. „MApN este o instituție care veghează, poți înșela orice instituție, dar nu armata”. Video
VIDEO

Exclusiv. Ion Cristoiu, despre reținerea lui Victor Pițurcă de DNA. „MApN este o instituție care veghează, poți înșela orice instituție, dar nu armata”. Video

Fostul selecționer al echipei naționale, Victor Pițurcă, a fost reținut luni de Direcția Națională Anticorupție (DNA) într-un dosar privind achiziția de măști de protecție derulată în perioada pandemiei de coronavirus. Contractul a fost încheiat în 2020 cu Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Despre tentativă de a trage pe sfoară statul român de către Victor Pițurcă și despre modalitatea în care a acționat compania națională Romarm, principalul furnizor de tehnică de apărare din România, a vorbit Ion Cristoiu împreună cu Ionuț Cristache, în emisiunea Evz Play, HAI România.

Cum a încercat Victor Pițurcă să păcălească statul român

În acest context, Ion Cristoiu a subliniat că pe perioada pandemiei principala escrocherie prin care s-au îmbogățit o mulțime de oameni a fost producerea de măști. „MApN este o instituție care veghează, poți înșela orice instituție, dar nu armata. Dacă le dădea măști neconforme ăia puteau muri, militarii noștri, deci de aia aduce Iohannis trupe străine, că ai noștri sunt ușor de păcălit”, a spus Ion Cristoiu.

Acesta a continuat și a spus că deși Romarm nu era o companie de producție a măștilor de protecție, în pandemie foarte multe persoane s-au folosit de asta pentru a se îmbogăți.

Șeful Romarm a lucrat zece ani la SRI în securitate comercială. Romarm este sub tuteala Ministerului Economiei”, a adăugat Ionuț Cristache.

Contractul cu MApN a fost încheiat cu firma fiului lui Pițurcă, Alexandru, pentru care tatăl lui a făcut trafic de influență și care trebuia să distribuie 100.000 de măști ffp3. Însă, în urma verificărilor, s-a constatat că acestea nu sunt conforme.

„Ulterior specialiștii au transmis că măștile ffp3 nu respectă standardele de rezistență împotriva germenilor. Inspecția Muncii informa MApN că măștile au fost testate de un laborator neacreditat de Guvernul Chinez. Toate lucrurile astea s-au întâmplat în mandatului lui Ludovic Orban”, a subliniat Ionuț Cristache.

Ion Cristoiu: Suntem jefuiți sub pretextul războiului din Ucraina

Ionuț Cristache a mai subliniat apoi că firma Romarm a avut atunci nevoie de linii speciale de producție, în contextul în care, pe timpul pandemiei, Orban promitea producerea a 400.000 de măști pe zi.

„Orban trebuie săltat cu tot cu amantă și dus la DNA. S-a dus Orban să inagureze linia, pe atunci, Romașcanu care era purtător de cuvânt la PSD a lăudat producția. Orban a probat prima și ultima mască produsă la Romarm. Este cea mai scumpă mască pe care cineva a purtat-o în România, ea a costat un milion de euro.

Compania națională Romarm a produs cam trei milioane de măști dar nu a reușit să le omologheze. Linia de producție a fost cunmpărată din China și a fost neconformă. Șeful companiei a fost acuzat că nu și-a dat interesul pentru că a aflat că a fi îndepărtat din funcție”.

Ideea a fost continuată de Ion Cristoiu care a precizat că toate contractele din timpul pandemiei duc la Orban, pe vremea aceea premier. „Suntem jefuiți sub pretextul războiului din Ucraina. Când ziceam noi că suntem jefuiți, eram făcuți putiniști.

Dar spitalele alea modulare de carton inaugurate de Iohannis unde sunt? Nu au funcționat nicio zi. Poanta cea mai tare este că Iohannis a ținut discursul de inaugurare unui spital gol, jurnaliștii erau afară. Toate astea s-au întâmplat sub Orban”, a mai adăugat Cristoiu.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro
Publicat in categoriile: EVZ Play
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: