Evenimentul Zilei > Justitie > Victor Pițurcă și directorul general ROMARM ar fi fost reținuți de DNA. Primele informații oferite de procurori
Victor Pițurcă și directorul general ROMARM ar fi fost reținuți de DNA. Primele informații oferite de procurori

Victor Pițurcă și directorul general ROMARM ar fi fost reținuți de DNA. Primele informații oferite de procurori

Fostul selecționer al echipei naționale de fotbal a României, Victor Pițurcă, a fost chemat luni, 30 ianuarie, la sediul central al DNA. Antrenorul român ar fi fost reținut de procurorii anticorupție. Alături de tehnicianul român a fost arestat și directorul general al ROMARM.

UPDATE

DNA a făcut publice primele informații legate de reținerea lu Victor Pițurcă în dosarul privind furnizarea de măști contrafăcute către Ministerul Apărării, de către o asociere din care face parte și Victor Pițurcă.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecților:

ȚUȚU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

– trafic de influență în formă continuată,

– fals intelectual;

Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).

Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Fost președinte al LPF, Dumitru Dragomir a povestit că a avut o discuție cu Victor Pițurcă, pe această temă, duminică seara.

„M-a sunat aseară şi mi-a spus că a pus şi el bani la unul care a cumpărat măşti. Şi a fost chemat la DNA astăzi: “Bă, eu am pus bani, nu ştiu ce s-a întâmplat, mă cheamă mâine la DNA!”. Asta mi-a zis.

Poţi să greşeşti. Nu era speria deloc. Nu era speriat deloc. Mi-a dat telefon: «Bă, mă duc la DNA mâine. Nu am făcut nimic. Am pus şi eu bani, ca să cumpere măşti. Eu ştiu ce-o fi făcut ăla?».

Părerea mea este că nu poată să îl reţină pentru aşa ceva. Are vreo societate că a înşelat pe cineva? Nu se aştepta să îl reţină. Este un şoc”, a spus Dragomir pentru Fanatik.

Victor Pițurcă a fost audiat la sediul DNA duminică seara, apoi a fost reținut pentru 24 de ore. Fostul selecționer al echipei naționale de fotbal a Românieieste vizat într-un dosar privind achiziția de măști de protecție pentru Ministerul Apărării Naționale. Este vorba despre un dosar mai vechi în care este implicat antrenorul. Procurorii au făcut mai multe percheziții și au fost deja audiate unele persoane implicate în acest caz. Dosarul este cunoscut de opinia publică sub numele de „Măști pentru MApN”.

Firma care ar fi livrat măștile îi aparține fiului său, Alex Pițurcă, potrivit unor surse judiciare citate de g4media.ro. Șeful Romarm, Gabriel Țuțu, s-ar afla și el la audieri în aceeași speță.

Dosarul „Măști pentru MApN”

Șeful direcției medicale MApN, generalul D.P, s-a ocupat de achiziția măștilor de protecție în 2020, în timpul stării de urgență. Generalul i-a spus șefului farmaciilor din cadrul Direcției Medicale MApN,  să găsească o modalitate de transport și fondurile necesare pentru achiționarea echipamentelor medicale. Ulterior, procurorii DNA au deschis un dosar în legătură cu posibile fapte de corupție și de evaziune fiscală.

Procurorii au scris în dosar că este vorba de suma de 40.000 care a fost plătită de ALLODIUM SA către o firmă controlată de frații Barsanti. Italienii Riccardo și Andrea Barsanti trebuiau să intermedieze achiziția de echipamente mediale cu o firmă chineză. Generalii și-au dat seama că nu au suficienți bani pentru a cumpăra măștile de la firma din China. Ulterior, Victor Pițurcă a intervenit.

Generalii sunt acuzați de o posibilă infracțiune de eludare a taxelor

DNA a explicat că evaziunea fiscală a derivat din faptul că MApN nu a plătit taxele la stat, TVA și accizele combustibilului utilizat de avionul ucrainean care a transportat echipamentele medicale. Ministerul Apărării a invocat faptul că Ministerul Finanțelor a decis ca, în timpul stării de urgență, accizele combustibilului privind transportul produselor medicale al căror beneficiar e statul să nu fie plătite

Procurorii suspectează și o infracțiune de eludare a taxelor. Întreaga operațiune a MApN s-a derulat printr-un intermediar. Este vorba de firma HELIOS DENTSERV SRL. Acest lucru înseamnă că beneficiarul produselor scutite a fost HELIOS DENTSERV SRL, și nu Ministerul Apărării. Nu este primul dosar în care Pițurcă este implicat. El este investigat și pentru rezilierea contractului cu Federația Română de Fotbal (FRF). În plus, tehnicianul român a fost condamnat cu suspendare în celebrul Dosar Valiza, potrivit Prosport.