Evenimentul Zilei > Actualitate > SUA au trimis consultanți financiari în Ucraina după scandalul de corupție. Statele Unite vor să fie sigure cu nu pierd niciun dolar
SUA au trimis consultanți financiari în Ucraina după scandalul de corupție. Statele Unite vor să fie sigure cu nu pierd niciun dolar

SUA au trimis consultanți financiari în Ucraina după scandalul de corupție. Statele Unite vor să fie sigure cu nu pierd niciun dolar

SUA se teme că banii trimiși în Ucraina pentru a sprijini țara și ajutorul militar ar putea fi delapitat. Autoritățile americane au decis să trimită în țara invadată reprezentanţi ai Bancii Mondiale şi consultanţi de la Deloitte.

Subsecretarul de stat pentru afaceri politice al Departamentului de Stat, Victoria Nulan, a spus că SUA a trimis în Ucraina reprezentanți ai Bancii Mondiale şi consultanţi de la Deloitte, una dintre cele mai mari companii privind consultanța fiscală și auditul. Statele Unite vor să fie sigure că „niciun ajutor sau armament nu este deturnat”. Nuland a participat la o audiere în Comisia pentru relații externe a Senatului American.

Oficialul american a spus că SUA continuă să sprijine Ucraina, dar va acorda o mare atenție corupției din interiorul guvernului. „Continuăm să sprijinim reformele esenţiale şi măsurile anticorupţie ale guvernului ucrainean în întreaga ţară”. Declarația ei a venit după ce mai mulți membrii republicani ai Congresului au spus că vor să fie demarate acțiuni suplimentare de supraveghere a ajutorului pe care SUA l-a oferit Ucrainei. Nuland le-a transmis că au fost puse deja în practică astfel de acțiuni.

Ministrul adjunct al Apărării a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție

Departamentul de Stat a stat a transmis că nu deține informații în legătură cu o eventuală implicare a vreunui ajutor din partea SUA în scandalul de corupție din guvernul ucrainean. În urma acestui eveniment, ministrul adjunct al Apărării de la Kiev a demisionat. Vasil Losinskii a fost arestat pentru luare de mită în urmă cu câteva zile. Fostul ministru este acuzat că a primit 400.000 de euro pentru achiziţionarea unor generatoare de curent.

SUA a decis să trimită un audit la Kiev și după ce președintele american Joe Biden a anunțat, miercuri, 25 ianuarie, că are de gând să trimită 31 de tancuri Abrams în Ucraina. În plus, Pentagonul a transmis, săptămâna trecută, că pregătește un pachet de securitate pentru Ucraina în valoare de 2,5 miliarde de dolari. În noul ajutor pentru Kiev sunt incluse pentru prima dată vehicule blindate Stryker şi mai multe vehicule de luptă Bradley, informează CNN.