Colegiul Medicilor din România, despre doctorul arestat pentru luare de mită. „Au salarii mari şi nu există niciun motiv”

Colegiul Medicilor din România, despre doctorul arestat pentru luare de mită. „Au salarii mari şi nu există niciun motiv” Şpagă- Sursa foto: Pixabay

După ce o doctoriță a fost arestată pentru luare de mită, Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, a declarat că medicii nu au nevoie de șpagă pentru că au salarii mari.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, și-a spus părerea despre șefa Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean care a fost arestată pentru o perioadă de 30 de zile pentru luare de mită. Acesta a declarat că medicii nu au nevoie de șpagă pentru că au salarii mari și că nu acceptă așa ceva.

„Colegiul Medicilor din România susţine ca orice demers juridic să se realizeze potrivit procedurilor şi legilor în vigoare, pentru o clarificare a situaţiei, sub toate aspectele ei. În contextul mai sus menţionat, conducerea CMR reiterează modul în care se raportează la situaţii de tipul celor descrise în comunicarea oficială realizată de organele de anchetă şi de instituţiile abilitate să demareze şi să deruleze astfel de acţiuni - fără a se pronunţa asupra vinovăţiei inculpatului, aşa cum este acesta menţionat în comunicatul public - şi anume faptul că susţinem şi promovăm toleranţă zero faţă de orice act de corupţie, în orice formă a sa, fie că discutăm despre sume de bani, bunuri sau alte beneficii, în formă continuată sau unică, la solicitarea furnizorului de servicii medicale sau la iniţiativa pacientului”, potrivit unui comunicat de presă.

Cum trebuie să fie relația dintre medic și pacient

Acesta a dezvăluit și care sunt excepțiile. „1. Recunoştinţa. Putem accepta faptul că un pacient îşi poate manifesta recunoştinţa faţă de medicul său pentru îngrijirea primită, pentru că medicul i-a salvat viaţa, dar această recunoştinţă trebuie limitată la ceva simbolic, nu plată informală.

Ne puteți urmări și pe Google News
În mediul rural, centrele de permanență vor putea funcționa cu cinci medici și cinci asistenți

În mediul rural, centrele de permanență vor putea funcționa cu cinci medici și cinci asistenți

Actul medical este ceva nobil, un ajutor oferit unui om în suferinţă. Prin urmare, pe de o parte, plata informală va arunca o lumină nefavorabilă asupra actului medical. Pe de altă parte, aceste manifestări de recunoştinţă - ciocolată, cafea, miere etc. - pot fi considerate probe pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Rugăm pacienţii să renunţe la această practică pentru a evita expunerea medicului la aceste riscuri.

2. În cea de a doua situaţie, pacientul doreşte mai multă atenţie din partea medicului, vrea să fie sigur că medicul va face totul pentru sănătatea sa. Este o percepţie greşită a pacientului. Dacă pacientul simte acest lucru, ceva nu este în regulă în relaţia medic - pacient. În acest caz, trebuie să ceară o altă opinie şi avem o multitudine de alternative, nu există monopol. Un medic bun este un medic care acordă maximă atenţie pacientului său. Dacă pacientul simte că nu are această atenţie, pe care o merită, trebuie să schimbe medicul, nu să ofere plăţi informale”.

Și ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că are „toleranţă zero” pentru medicii care primesc șpag, potrivit știripesurse.