Update 6. Interesant este faptul ca procurorul general Tiberiu Niţu a părăsit şedinţa Plenului CSM imediat dupa ce a constatat ca dezbaterile pe subiect au fost amanate pentru partea a doua a sedintei, deci domnia-sa nu a mai avut ocazia sa voteze impotriva raportului Inspectiei Judiciare, aşa cum era de aşteptat dupa declaratia pe care a făcut-o in urma cu doua zile, luându-i apărarea premierului. El a invocat faptul ca are treaba la Parchet si a plecat dupa nici o ora de la debutul şedintei. Decizia Plenului prin care şi-a însuşit concluziile Inspectiei Judiciare a fost luata cu majoritate de voturi – 12 din 17 prezenţi. Nici preşedintele CSM, nici vicepresedintele Consiliului nu au făcut declaratii de presa: "Vom da un comunicat!"
Update 5. Plenul CSM a votat raportul Inspectiei Judiciare, însuşindu-si soluţia propusă, respectiv ca declaratiile premierului au afectat independenta justitiei in general si a DNA in special. Totodată Plenul CSM a conexat la acest Raport IJ si cererea formulata de vicepresedintele ICCJ Ionut Matei prin reprezentantul Livia Stanciu, cererea de aparare a independentei cu privire la declaratiile facute de Catalin Ivan si Dan Sova, considerand ca si acestea incalca independenta justitiei. Totodată Plenul CSM a votat să sesizeze din nou Inspectia Judicara in cazul Nicuşor Constantinescu şi Consiliul Judeţean Constanţa, ne-a informat purtătorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu.CSM va emite un comunicat de presa pe aceasta tema.
Update 4. Judecatorul Horatius Dumbrava spune ca verificarea celor 43 de dosare de la Instanta Suprema arata clar ca afirmatiile premierului nu sunt reale, aducand atingere independentei Justitiei. Dumbrava a precizat ca va vota in favoarea raportului IJ. Vicepresedintele CSM, Gheorhge Muscalu, vorbeste despre dosarele verificate la DNA: "آNu cred ca pot fi aduse critici activitatii DNA!". Judecatorul Mircea Aron critica faptul ca "Sunt totusi dosare in care nu s-a mai pus pixul din martie 2013. Eu cred ca este loc si de mai bine si sper ca IJ va face verificari la toate instantele de parchet. Mie nu-mi plac discutiile astea triumfaliste", a spus Aron. Replica i-a venit de la procurorul Muscalu: Sunt dosare in curs, s-au cerut expertize, constatari tehnico-ştiinţifica. Daca şeful DNA constata ca sunt nereguli are parghii la indemana sa ia masuri." Procurorul Gabor cere ca Plenul CSM sa se limiteze la ce a stabilit IJ. Judecatoarea Livia Stanciu este de aceeasi parere. "Iesireile publice ale politicienilor cu atacuri la adresa magistratilor, in loc sa se reduca in ultima perioada s-au amplificat aceste atacuri, cu deosebire la adresa judecatorilor Instantei Supreme. Acesta a fost motivul pentru care vicepresedintele Instantei Supreme si presedintele acelui complet care a dispus condamnarea a fost nevoit sa-si gaseasca timp pentru a redacta si solicitarea catre CSM pe care am adus-o astazi la cunostinta CSM.(…) In acele discutii se fac referiri la cazuri care se afla pe rolul Instantei Supreme si este un atac direct la adresa magistratilor care instrumenteaza aceste dosare. Colegul meu Ionut Matei a facut referiri la declaratiile lui Dan Sova care in mod iresponsabil imparte dosarele in trei categorii (…) Inacceptabil pentru un politician si mai ales pentru politicienii care au si absolvit facultatea de drept. Avem obligatia sa nu mai permitem sa se faca afirmatii de genul ca acele solutii sunt dosare si solutii pronuntate la comanda politica! Mi se par extrem de grave afirmatii de genul "nu spunem ca toata justitia functioneaza asa"! Ce facem, cream o falie in Justitie? Am crezut ca poate in virtutea unor realtii de colaborare institutionala aceste atacuri vor inceta. Hotararile judecatporiesti nu se verifica de politician, indiferent daca este absolvent de drept.
Intervine presedintele CSM, Adrian Bordea si aminteste ca a rugat colegii magistrati sa respecte cadrul legal. Horatius Dumbrava revine si aminteste de atacurile de ieri care au putut fi vazute la Digi 24. Sper ca in ceasul al 12-lea politicienii sa se opreasca, a spus Dumbrava. El crede ca judecatorii si procurorii pot rezista la acest tip de presiuni, dar, da, este nevoie de o reactie puternica a CSM. Procurorul Gabor pune problema faptului ca atacurile politicienilor decredibilizeaza Justitia, submineaza increderea populatiei in actul de justitie. Procurorul Muscalu spune ca e bine ca Plenul CSM da acest semnal de alarma!
Judecatorul Danilet intreaba: Am constatat noi pana acum ca au fost dosare in care s+au dat hotarari prin intruziuni politice sau asistam la un discurs populist? Noi nu am constatat in nici un singur dosar. Si atunci este foarte grav sa permitem asemenea declaratii din partea politicienilor. Muscalu intervine si spune clar ca un asemenea caz de dosar rezolvat prin intruziune politica nu a fost constatat, tocmai de aceea Inspectia cere apararea independentei Justitiei. Dl Bordea revine: Tocmai de aceea trebuie sa facem o anumita definire…
Intervine judecatoarea Livia Stanciu: Justitia se face in sala de Judecata sau la parchet, in instrumentarea anchetei. Mircea Aron intervine: mi se pare ca filozofam. Si judecatorul Aron aminteşte batalia de anul trecut pentru functii pe care opinia publica a vazut-o. Este pentru sănătatea acestui stat ca sistemul judiciar sa-şi indeplineasca functiile, in sensul asta am spus sa facem un apel, pentru ca ritmul asta, in fiecare zi vom avea dintr+o parte sau alta. In felul in care discutam noi acum poate cineva sa spuna ca suntem partizani politic. Eu nu vreau o asemenea anatema asupra mea, a spus Aron.Muscalu da replica: Nu cred ca din ceea ce s-a discutat aici poate cineva sa spuna ca suntem partizani politic!
Se discuta despre buletinele de vot, pe care se afla si propunerea de a sesiza Inspectia Judiciara pentru a apara independenta Justitiei in cazul Nicusor Constantinescu. S-a trecut la deliberari, sedinta fiind secreta in aceasta faza.
Update 3. Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc este preocupat mai mult de felul in care a aparut in presa informatia privind concluzia raportului IJ apreciind ca este o lipsa de respect fata de membrii CSM. Pe fondul problemei, Cazanciuc a spus ca ar trebui sa tinem cont de fapte si nu de declaratii. Cazanciuc a mai aratat ca de cand este el ministru, Guvernul a produs destule dovezi ca sustine independenta Justitiei. Oana Haineala atrage atentia ca suntem monitorizati de organismele europene si ca trebuie sa mentinem ceea ce Justitia romaneasca a obtinut pana acum.
UPDATE 2. Se reiau discuţiile pe tema raportului Inspecţiei Judiciare. Se pune problema transmiterii unui apel către politicieni pentru a inceta disputele pe seama Justiţiei. Oana Hăineală pune ăn discuţie faptul că chiar Consiliul Judeţean a emis un comunicat de presă prin care a atacat DNA. Se dă chiar citire acestui comunicat. "Ce facem? S-a trecut de la declaratiile unor persoane la cele emise de institutii", spune procurorul Gabor. Adrian Bordea: "Nu putem decat ca de fiecare data cand avem de-a face cu atacuri care vizeaza independenta justitiei sau atunci cand ne sesiezeaza judecatorii si procurorii sa reactionam" Judecatporul Mircea Aron intervine: "Mie mi se pare că e un asalt!"Un alt membru CSM propune gandirea unui mecanism prin care sa previna astfel de atacuri, un mecanism mai eficient, nu doar emiterea unui comunicat de presa! "Poate gasim o solutie sa inteleaga si oamenii acestia ca nu e treaba lor sa discute ce facem noi pe solutii concrete!".
UPDATE 1. În deschiderea şedintei Plenului CSM membrii Consiliului au pus în discuţie suplimentarea ordinii de zi cu solicitările făcute de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la cererea judecătorului Ionuţ Matei, de judecătorul Horaţius Dumbravă pentru a tine cont şi de declaraţiile recente făcute de membri ai Guvernului la adresa Justiţiei, decizându-se ca acestea să fie conexate la raportul întocmit de Inspectia Judiciară. Totodată s-au cerut măsuri şi pentru declaraţiile făcute de Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, acuzatoare la adresa DNA. Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc este insa preocupat mai mult de faptul ca solutia IJ a aparut mai intai in spatiul public si cere sa se faca o ancheta, fiindca i se pare "lipsa de respect". Pe fond, Cazanciuc cere CSM sa judece mai degraba faptele decat declaratiile, opinand ca de cand este el ministru Guvernul a avut destule actiuni de sustinere a independentei Justitiei.
Evenimentul zilei vă prezintă, în premieră, concluzia Inspecţiei Judiciare, după ce cinci magistraţi-inspectori au făcut verificări la Instanţa Supremă, DNA, DIICOT şi Parchetul de pe lângă Instanţa Supremă, în urma solicitărilor Secţiilor din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Livia Stanciu: "Să induci ideea că la Înalta Curte dosarele se judecă în raport de culoarea politică a inculpatilor este extrem de grav"
Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, l-a apostrofat dur pe prim-ministrul Victor Ponta pentru declaraţiile denigratoare la adresa magistraţilor care au emis sentinţe în dosarul Năstase, dar şi în alte dosare ale unor politicieni. Livia Stanciu a luat această atitudine la intrarea în sediul CSM, în cursul dimineţii de astăzi, înainte de a participa la sedinţa de plen în care se va discuta raportul Inspecţiei Judiciare a CSM. 
"Nu-i este permis premierului României sa facă aprecieri privind actul de justiţie. Să lase judecătorii să-şi facă treaba. Declaraţiile sale duc la decredibilizarea justiţiei. Declaraţiile premierului afectează independenţa justiţiei, inducând în rândul populaţiei un sentiment de neîncredere. Toţi magistraţii sunt nemulţumiţi de această atitudine. Noi am afişat decenţă întotdeauna. Nu am ieşit după fiecare atac al politicienilor. Am crezut că totuşi se vor restrânge aceste atacuri, dar constat că în mod nejustificat acestea se amplifică", a declarat Livia Stanciu.
„Poate în calitatea sa de președinte al PSD ar fi putut să facă diverse afirmații, dar ca premier al României să induci ideea că la Înalta Curte dosarele se judecă în raport de culoarea politică a inculpatilor este extrem de grav. Să faci afirmații că soluțiile nu se prezintă pe bază de probe, ci pe bază de ingerințe, este de asemenea foarte grav”, a declarat Livia Stanciu.

„Nu-i este permis premierului să facă aprecieri cu privire la persoana unui inculpat. Afirmații de acest gen pot conduce la decredibilizarea justiției, scăderea încrederii populației în actul de justiție. Am crezut că se vor restrânge aceste atacuri, la adresa justiției, dar constat că în mod nejustificat ele se amplifică”, a continuat președintele ÎCCJ.

Declaraţiile lui Victor Ponta şi principalele reacţii din zona politică:

  • Victor Ponta: ”Adrian Năstase este un condamnat politic. Este o victimă a regimului Traian Băsescu”
  • Crin Antonescu îl contrazice pe Ponta: Condamnarea lui Năstase nu este politică. Dacă ne plângem că Justiția este controlată de Băsescu, înseamnă că nu am făcut nimic în 2013
  • Ion Iliescu îl contrazice FLAGRANT pe Victor Ponta: CONDAMNAREA lui Năstase NU are LEGĂTURĂ cu POLITICA | VIDEO

Porniţi pe urmele declaraţiilor alarmante făcute de premierul Victor Ponta în cadrul emisiunii "Ora de vârf" difuzată în data de 6 ianuarie 2014 de postul România TV, inspectorii au constatat că acuzaţiile de politizare a Justiţiei nu se confirmă. Inspecţia a constatat că, prin afirmaţiile sale, premierul Victor Ponta a încălcat independenţa Justiţiei, în general, şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie(DNA), în special. Prin urmare, prin raportul care va fi discutat astăzi în Plenul CSM, Inspecţia Judiciară a propus soluţia de apărare a independenţei Justiţiei şi a DNA.
Năstase nu e caz politic
Doi judecători au făcut inspecţie la Instanţa Supremă, iar trei procurori au descins la DNA, DIICOT şi Parchetul Instanţei Supreme. Au fost verificate cauzele la care s-a referit premierul Ponta, în total peste 90 de dosare penale (printre care şi dosarele "Poşta" sau "Hidroelectrica").
"Au fost verificate inclusiv toate dosarele fostului premier Adrian Năstase, întocmite începând cu anul 2005. Nu se confirmă ce a spus premierul, cazul Năstase nu e un dosar politic", ne-au precizat surse judiciare. Doar două dosare din 2011 vor fi monitorizate în continuare de Inspecţia Judiciară.
Citiţi şi alte articole evz.ro pe această temă:

  • UPDATE. Victor Ponta, făcut PRAF de Secția de procurori din CSM. Dialog halucinant cu șeful CSM. Acesta este contrazis de judecătorul Danileț. Șeful CSM prins pe picior greșit!
  • UPDATE. CSM sesizează Inspecția Judiciară pentru declarațiile lui Ponta despre condamnarea lui Năstase
  • Procurorul general îi ia apărarea lui Ponta, după ce premierul a spus că Năstase a fost condamnat politic
  • EFECTUL PONTA ASUPRA JUSTIŢIEI: Anchetatorii lui Năstase, Fenechiu,Silaghi şi Ridzi, luaţi la întrebări