Un document strict secret, obținut în exclusivitate de evz.ro, arată că generalul Iulian Vlad, fostul șef al Securității, a dat un ordin prin care a dispus ca un fost deținut politic să nu mai fie urmărit și reținut decât cu aprobarea lui.

Adresa a fost transmisă către Securitatea Municipiului București de Direcția a III-a a Departamentului Securității Statului, pe 27 ianuarie 1988, cu mai puțin de doi ani înainte de căderea regimului comunist, condus de Nicolae Ceaușescu.

În documentul strict secret se cerea:

„Rugăm să ne precizați, în termen de 10 zile, dacă mai mențineți în consemn pe numitul Baurceanu Ion (…). În caz afirmativ, rugăm să ne spcificați următoarele probleme:

-perioada consemnului, după care, la expirarea acestuia, vor înceta măsurile pe care le solicitați;

-nominalizarea expresă a reprezentanțelor diplomatice vizate, la care se referă măsurile;

-numărul de telefon unde poate fi găsit lucrătorul informativ și un alt număr de rezervă în situația când acesta lipsește;

-precizarea expresă, dacă persoana aflată în atenție va fi reținută și condusă la organul de miliție, măsură ce va fi luată numai cu aprobarea expresă a șefului Departamentului Securității Statului, tovarășul general-colonel Iulian Vlad;

-numărul fotografiilor de identificare pe care le anexați să fie menționat în adresa pe care o înaintați.”.

Pe pensionarul Ion Baurceanu, așa cum a dezvăluit evz.ro în exclusivitate, l-am întâlnit în parcul în care se plimbă, zilnic, și stă pe banca unde i-a murit soția.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE