Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Exclusiv. De ce era părintele Arsenie Boca o obsesie pentru Securitate? Minunea cu sute de martori care i-a șocat pe comuniști. Video
Exclusiv. De ce era părintele Arsenie Boca o obsesie pentru Securitate? Minunea cu sute de martori care i-a șocat pe comuniști. Video

Exclusiv. De ce era părintele Arsenie Boca o obsesie pentru Securitate? Minunea cu sute de martori care i-a șocat pe comuniști. Video

Există o serie de mărturii despre minunile lui Arsenie Boca săvârșite de-a lungul vieții sale, fapte duhovnicești pentru care creștinii au cerut canonizarea celui supranumit Sfântul Ardealului. Puterile sale supraomenești au pus pe jar inclusiv oamenii Securității, care l-au urmărit peste patru decenii, până în clipa morții sale. Istoricul și teologul Florian Bichir, care a studiat integral dosarul secret Arsenie Boca, a dezvăluit în emisiunea Contrapunct EVZ moderată de jurnalistul Mirel Curea, motivele pentru care călugărul devenise o obsesie pentru securiști.

Istoricul și teologul Florian Bichir și-a dedicat o lungă perioadă studierii tuturor dosarelor existente în arhivele CNSAS despre miticul personaj, având acces la dosare nestudiate de alți cercetători.

De ce era îl ura de moarte Securitatea

Atacurile constante la adresa călugărului Arsenie Boca, care s-au înmulțit de când s-a anunțat public că se lucrează la dosarul său de canonizare, se  explică în mare parte prin resentimentele fostei Securități la adresa celui pe care invitatul îl consideră cel  mai mare mistic român. Personaj enigmatic, acesta a fost etichetat în mod greșit ca legionar, defăimare la care au contribuit intens securiștii care l-au urmărit încă din tinerețe, când crease un focar de spiritualitate la mănăstirea Sâmbăta de Sus. Singurul lucru adevărat în această legendă este că a adăpostit luptători contra comunismului după exilul Regelui Mihai și preluarea puterii de către comuniștii staliniști.

Potrivit lui Florian Bichir, cea mai întunecată perioadă a României comuniste și un simbol al fenomenului de persecuție. „Nu a fost un troglodit pe care babele îl văd acum ca pe o minune. Omul știa teologie pe pâine, a descoperit filocalia și o aduce în România din Muntele Athos, loc unde a și stat o vreme. Filocalia a fost pusă în circulație de către Arsenie Boca printr-un grup de la Sâmbăta de Sus. Vorbim despre ceva peste capacitățile noastre de gândire”, subliniază publicistul.

Florian Bichir. Sursa foto; Razvan Valcaneantu/EEC

Episodul cu tentă paranormală care a înnebunit Securitatea

Cunoscutul istoric, care a lucrat o perioadă și ca jurnalist EVZ, a relatat în studioul EVZ-Capital o întâmplare inexplicabilă în termeni profani, care a sporit groaza și obsesia pe care securiștii le trăiau legat de părintele cu zeci de mii de adepți. Episodul misterios se leagă de perioada când călugărul fusese închis de securiști și zăcea în beciurile Securității.

„Una dintre cele mai mari minuni cu care a înnebunit Securitatea a fost la o unitate de muncă la canalul Dunăre – Marea Neagră. În anul 1950, mama sa a trecut la cele veșnice. La înmormântare sunt mărturii  că a fost prezent acolo, chiar dacă el se afla inițial la sute de kilometri distanță. Securitatea a verificat să vadă dacă nu cumva nu a evadat în vreun fel, însă nu făcuse asta. Nu înțelegea nimeni cum a putut fi prezent în două locuri în același timp, însă totul e consemnat cu mărturii atât de la înmormântare, cât și de pe șantierele de lucru”, a povestit Florian Bichir.

Emisiunea integrală:

egrală:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]