Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Bărbații care au scos puii de urs din bârlog: ”Ne-am distrat. Nu ne-am dat seama ce facem”
Exclusiv. Bărbații care au scos puii de urs din bârlog: ”Ne-am distrat. Nu ne-am dat seama ce facem”

Exclusiv. Bărbații care au scos puii de urs din bârlog: ”Ne-am distrat. Nu ne-am dat seama ce facem”

Imagini în care mai mulți bărbați se distrează pe seama unor pui de urs pe care tocmai îi scoseseră din bârlogul lor și pe care apoi i-au abandonat în frig, în zăpadă, au revoltat o țară întreagă. Avem informații noi.

Studiul filmulețului de către polițiștii harghiteni a dus la identificarea și prinderea rapidă a acelor indivizi. Demascați, cei care s-au distrat pe seama bietelor animale a căror viață a fost pusă astfel în pericol le-a pierit cheful de glume la gândul că ar putea face pușcărie. În fața anchetatorilor, cei patru – toți muncitori la o exploatare forestieră – s-au apărat spunând că… s-au distrat și că nu și-au dat seama ce fac.

S-au filmat chinuind puii de urs

Totul s-a întâmplat acum cinci zile (n.r. 15 februarie), pe coama unui munte înzăpezit din apropierea orașului harghitean Gheorgheni. Cele patru personaje negative din această poveste – muncitori originari din județul Neamț care lucrează la o exploatare forestieră din zonă – inspectau locul de pe care urmau să defrișeze niște arbori. Își pregăteau terenul pentru ce aveau de făcut. Așa, bărbații au găsit cei patru pui de urs pe care, numai ei știu de ce, i-au scos din bârlogul unde bietele animale, încă prea mici să iasă singure în pădure, hibernau.

Și apoi, fără să le pese că le-ar putea pune viața în pericol, s-au distrat copios pe seama lor încercând să afle ce sex are fiecare exemplar. Firește, toată scena în care au chinuit animale a fost filmată pentru ca distracția să fie completă. Imagini care, până la urmă, aveau să-i demaște pe cei patru muncitori.

Un gest ce poate fi criminal

Filmulețul care avea să revolte o țară întreagă a ajuns pe internet joi seara (n.r. 18 februaire), iar în dimineața următoare polițiștii de la IPJ Harghita erau deja pe urmele celor patru.

În urma studiului imaginilor s-a stabilit zona unde s-a întâmplat totul. Pornind de la faptul că în acel loc un ocol silvic privat efectuează lucrări de exploatare forestieră, judiciariștii și-au căutat ”clienții” printre munctorii de acolo. Așa, s-a ajuns la cei patru indivizi ce sunt din județul Neamț și au vârste cuprinse între 35 de ani și 51 de ani.

La audieri, în fața investigatorilor, muncitorii s-au apărat spunând că nu au scos puii de urs dintr-un bârlog, ci că i-au găsit sub niște crengi de brad, unde, chipurile, animalele se adăposteau. Și că, după ce i-au întors pe toate părțile pentru a vedea sexul fiecărui exemplar, i-au lăsat în zăpadă. Un gest ce poate criminal, spun specialiștii care au vizionat imaginile, pentru că puii de urs erau mult prea mici pentru a fi lăsați în frig, lipsiți de orice posibilitate de a se hrăni și de a se apăra în fața altor animale.

Reconstituire la cinci zile de la eveniment

Un muncitor le-a arătat polițiștilor unde au chinuit animalele

”I-am luat de sub niște crengi de brad, nu din bârlog. Ne-am distrat neștiind că le putem face rău. Apoi i-am lăsat acolo, pe zăpadă. Nu ne-am dat seama ce facem”, au spus cei patru la audieri.

În încercarea de a le verifica cumva spusele, polițiștii harghiteni s-au dus în acea zonă cu unul dintre muncitori pe care l-au pus să facă un fel de reconstituire a faptelor. Din păcate, la distanță de cinci zile de la acel moment, puii de urs nu au mai fost găsiți. Și nici mama lor.

”După audieri, am fost acolo cu unul dintre muncitori. Să ne arate locul unde s-a întâmplat totul. Puii de urs nu au mai fost găsiți și nici mama lor. Nu știm dacă mai sunt în viață sau nu. Pe timpul zilei, i-am căutat în toată zona, nici urmă de ei. Căutările au fost oprite la lăsarea întunericului, dar dimineață le vom relua. Dacă vor fi găsite, animalele vor fi relocate pentru a fi îngrijite”, ne-au explicat surse judiciare.

Muncitorii sunt cercetați în libertate. Riscă până la un an de pușcărie

Cei patru muncitori forestieri care s-au distrat cu bietele animale într-un mod de neînțeles, punându-le astfel viața în pericol, sunt cercetați pentru comiterea a două infracțiuni: rănirea și schingiuirea animalelor și perturbarea intenționată a unui animal în perioada de hibernare. Aceste fapte prevăzute în legile pentru protecția animalelor se pedepsesc cu închisoare între trei luni și un an sau cu amendă. Deocamdată, împotriva celor patru bărbați, care sunt cercetați în libertate, nu a fost luată nici o măsură judiciară.

Mai multe asociații de protecția animalelor s-au mobilizat în acest caz și și-au anunțat dorința de a găsi soluții pentru îngrijirea celor patru pui de urs, firește dacă vor fi găsiți.