Excesul de fructoză creşte riscul de diabet şi obezitate

Excesul de fructoză creşte riscul de diabet şi obezitate

Un articol publicat în Jurnalul Societăţii Americane de Nefrologie arată cât de periculoasă poate fi fructoza în cantitate mare şi care sunt bolile pe care le poate provoca.

Articolul citează studii clinice şi experimentale recente realizat la Universitatea din Colorado, care confirmă faptul că un consum mare de fructoză creşte riscurile de hipertensiune arterială, diabet, obezitate şi boli cronice de rinichi.

Fructoza şi sindromul metabolic Fructoza, îndulcitor natural, este prezentă în fructe, în dulciurile pentru diabetici, în miere, sucuri sau siropuri.

Conform cercetătorilor de la Universitatea din Colorado, legăturile între consumul excesiv de produse cu fructoză şi sindromul metabolic sunt din ce în ce mai clare. Acest sindrom, cunoscut şi sub denumirea de "Sindrom X" şi "Sindromul rezistenţei la insulină" este o dereglare metabolică manifestată prin obezitate, toleranţă scăzută la glucoză, hipertensiune arterială, dislipidemie.

Cercetătorii atenţionează medicii cu pacienţi care au boli cronice de rinichi cărora le recomandă diete sărace în proteine să sfătuiască bolnavii să evite produsele cu adaos de zahăr şi conţinut de fructoză.

Ne puteți urmări și pe Google News