Evenimentul Zilei > EVZ Play > EVZ TV. Gestionarea pandemiei: „În toate țările sănătoase se aplică strategii de război”
EVZ TV. Gestionarea pandemiei: „În toate țările sănătoase se aplică strategii de război”

EVZ TV. Gestionarea pandemiei: „În toate țările sănătoase se aplică strategii de război”

Emisiunea „Contrapunct” a venit cu o nouă ediție în care moderatorul Sorin Faur și prim redactorul șef adjunct al EvZ, Mirel Curea au discutat despre problemele României.

Moderatorul Sorin Faur a început emisiunea, vorbind despre cel mai mare și cel mai lung breaking news din istoria României, referindu-se la epidemia de coronavirus. Marea problemă a autorităților medicale, spune Faur, este că nu se comunică transparent măsurile luate, iar acest fapt duce la o confuzie masivă în rândul populației.

Mirel Curea, cunoscut pentru remarcile lui tranșante, a declarat că actualul guvern dă dovadă că nu știe ce să facă și cum să se comporte, pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Mai mult, a mai spus Curea, deciziile luate de ministrul Nelu Tătaru, care a anulat examenul de medic specialist din luna martie 2020, a făcut ca acum să nu avem suficienți medici care să lupte în linia întâi.

„Eu nu am nicio îndoială că ultima preocupare a ăstora care conduc țara, este sănătatea populației, este situația din spitale, este starea medicilor, a personalului, care deservesc secțiile de ATI, ultimul lucru care îi interesează sunt și școlile. Ei habar nu aveau, duminică spuneau că o să vadă luni, ce vor face de marți încolo. Nu au o perspectivă pe termen lung. Există oameni capabili în țara asta, capabili să gândească strategii pe termen lung, dar nu îi întreabă nimeni, nimic. Cum adică să nu ai strategie pentru valul doi, sau pentru a doua cocoașă a valului întâi, să îl parafrazez un pic pe doctorul din Huși, Tătaru. Eu mai întreb ce o să facă peste două luni când va fi dezastru”, a spus Curea.

Sănătatea a fost sabotată

Mirel Curea a vorbit despre anularea concursului pentru medic specialist. El a dat exemplul unei mobilizări generale, în caz de război, unde promoția de ofițeri va fi încadrată rapid.

„Mai mult decât atât, ei ai anulat examenul de medic specialist în martie, în loc să le dai examenul de medic specialist și să îi bagi în luptă, ei au fost scoși pe tușă. În toate țările sănătoase se aplică strategii de război, …, aceleași lucruri trebuiau făcute cu promoțiile de medici rezidenți, rapid examenul de specialiști, și scoși și cei care au cu un an mai puțin în spitale. În toate țările puternice, cu cât e mai stăpânit fenomenul, testarea a fost una masivă. Ministrul Tătaru a spus că nu e bună testarea asta. Oamenii ăștia ar trebui trimiși acasă”, a spus Curea.

Școli închide, afteschool-uri deschise

Editorialistul EvZ, Mireal Curea s-a mai referit și la problema închiderii școlilor, dar la deschiderea afacerilor de tip after-school. „Este o halucinație. Stai acasă cu copilul tău, până la 11, la școală online iar apoi îl duci la after-school. Eu nu pot înțelege așa ceva”, a spus Curea.

Moderatorul Sorin Faur a menționat că în aceste cazuri se vede cel mai ușor faptul că cei de la putere, nu știu să comunice, vorbind despre Andi Manciu, șeful comunicării guvernamentale, pe tema Covid 19, care pur și simplu a fugit de camerele de luat vederi. „Decizia cu after-school a venit după o decizie normală de închidere a școlilor. În jurul acestor povești a fost filmat și Andi Manciu, șeful comunicării guvernamentale. El este coordonatorul comunicării Guvernului României, care nici la intrarea în clădire și nici la ieșire, mi s-a părut comic, nu a vrut să ofere două vocale presei. Ori nu există pe lumea asta un responsabil de comunicare, incapabil să spună ceva. Din păcate, dl. Manciu este consilierul de stat al domnului prim ministru angajat fără studii superioare”, a spus Sorin Faur.

Emisiunea o puteți urmări AICI.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.