Evenimentul Zilei > Actualitate > EvZ TV. De ce prind teoriile conspirației la români. Opinia unui renumit psiholog
EvZ TV.  De ce prind teoriile conspirației la români. Opinia unui renumit psiholog

EvZ TV. De ce prind teoriile conspirației la români. Opinia unui renumit psiholog

Psihologul Daniel David, profesor universitar și rector al Universității Babeș-Bolyai, a răspuns întrebărilor jurnalistului Dan Marinescu, în emisiunea Întrebări esențiale de pe Evenimentul Zilei TV, vorbind despre comportamentul românilor în pandemie și de rolul pe care îl joacă teoriile conspirației în această perioadă.

Profesorul clujean a arătat că o parte din vină pentru răspândirea teoriilor conspirației, pe acest subiect, o poartă și autoritățile. Din punctul său de vedere, acestea au tratat cu superficialitate perioada de trecere de la starea de urgență la starea de alertă, fără să dea reglementări clare, și au dat loc la interpretări.

Potrivit spuselor sale, în această perioadă, care a urmat stării de urgență, populația și-a reluat comportamentul dinaintea pandemiei, fără să mai respecte sau respectând într-o mică măsură regulile de protecție.

„Pentru că autoritățile au lucrat cam neglijent cu trecerea de la starea de urgență la starea de alertă au înflorit explicațiile alternative din perspectiva teoriei conspirației, că totul este o poveste, că nu există virusul sau dacă există nu este periculos, este doar o răceală. Pe fondul exploziei comportamentului pre-pandemie, dublat de teorii conspiraționiste care minimalizau rolul pericolului”, a explicat Daniel David pentru EvZ Tv.

Daniel David a arătat că foarte mulți cetățeni au îmbrățișat aceste explicații alternative, conform cărora virusul nu era atât de periculos, deoarece le justifica comportamentul, faptul că au ales să nu mai respecte măsurile de protecție impuse de autorități.

„Din punct de vedere psihologic, teoria bună (corectă – n.red.) este cea care justifică ceea ce faci. Omul așa gândește, tinde să creadă că o teorie este corectă dacă justifică ceea ce gândește sau ceea ce face. Aceste teorii conspiraționiste erau congruente cu explozia comportamentală și dorința oamenilor de a nu se mai întoarce la restricții”, a precizat psihologul.

Daniel David a menționat că românii au predispoziție foarte puternică pentru teoriile conspirației și a enumerate trei factori care au influența dezvoltarea dezvoltarea acestora.

„Lipsa de încredere între oameni și neîncrederea față de de autorități. Când nu ai încredere în mesajul autorităților ai tendința să-l pui sub semnul întrebării și să te întrebi ce ascunde autoritatea prin mesajul pe care îl transmite. Deci neîncrederea față de noi și față de autorități. În al doilea rând o alfabetizare științifică foarte slabă, iar în al treilea rând avem un nivel foarte crescut de analfabetism funcțional”, a mai spus Daniel David la EvZ Tv.

Psihologul a arătat că punând împreună acești factori obținem un teren foarte fertil pentru dezvoltarea teoriilor conspirației. În plus, peste aceștia s-a adăugat, conform spuselor sale, și greșeala presei, inclusiv a celei de calitate, care a promovat, în ultimii zece ani, tot felul de astrologi, vrăjitori și așa ziși magicieni pe post de experți în diferite domenii, politică, economie, sănătate, stil de viață etc.

„Ne-am trezit că oameni de acest fel sunt chemați la emisiuni, în prime time, să facă prognoze economice, prognoze politice, să discute despre starea de sănătate sau despre stil de viață. Când a apărut pandemia, ei ocupau poziții de putere și au dus la întărirea teoriilor consipraționiste”, a precizat Daniel David.

EvZ TV. Daniel David despre români și pandemie. Întrebări esențiale cu Dan Marinescu

Reacția unui cunoscut jurnalist după mărturia Andreei Esca: „Ignoranța și nepăsarea voastră o să ne coste pe toți!”