Evenimentul Zilei > Justitie > EVZ a avut dreptate. DIICOT a explicat de ce a clasat dosarul lui Darius Vâlcov
EVZ a avut dreptate. DIICOT a explicat de ce a clasat dosarul lui Darius Vâlcov

EVZ a avut dreptate. DIICOT a explicat de ce a clasat dosarul lui Darius Vâlcov

Evenimentul Zilei a avut dreptate în cazul fostului ministrul al Finanțelor Publice, Darius Vâlcov care a fost scos de sub urmărirea penală pentru faptul că ar fi divulgat informații secret de stat.

DIICOT – Structura Centrală a emis un comunicat de presă în care detaliază pe larg, de ce parchetul a renunțat la urmărirea penală împotriva fostului ministru. Vâlcov a fost acuzat că a publicat protocolul dintre Parchetul General și SRI, care era clasificat secret de stat.

Astfel DIICOT a stabilit că Darius Vâlcov nu avea obligația să păstreze secretul de stat, deoarece nu a semnat niciun act prin care se obligă să facă asta.

În alt doilea rând, procurorii DIICOT au ajuns la concluzia că Darius Vâlcov nu a avut niciun un interes când a publicat pe pagina sa de facebook, respectivul protocol. ”Deși s-au avut în vedere aspectele mai sus menționate, precum și faptul că publicarea unui document care are regimul secret de stat contravine normelor care reglementează protecția informațiilor clasificate precum și a intereselor realizării securității naționale, mai ales de către o persoană care a deținut poziții de demnitate publică, în cauză a fost dispusă renunțarea la urmărirea penală, constatându-se că nu există un interes în urmărirea infracțiunii săvârșite, ținând seama de împrejurările concrete ale instrumentării unitare ale acestei cauze, fapt ce a avut drept consecință imposibilitatea administrării probatoriului într-un mod coerent”, se arată în comunicat.

Mai mult, DIICOT mai arată că pentru a respecta principiile de drept procesual penal, Darius Vâlcov trebuia să aibă parte de același tratament ca și primul grefier de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, care a fost cercetat în acest dosar, dar care a fost scos de sub urmărirea penală încă din 2019. ”Totodată, prin ordonanța de renunțare la urmărirea penală, procurorii DIICOT au avut în vedere și soluția adoptată de către procurorii din cadrul Parchetului de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în raport cu faptele săvârșite în dosarul penal în care s-a dispus renunțarea la urmărirea penală față de prim grefierul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, fapte care au creat premisele scoaterii documentului de sub protecția de care trebuia să beneficieze în cadrul unității de parchet de la care a provenit documentul divulgat”, mai arată DIICOT.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: