Editura Evenimentul si Capital

Evoluție, sau mutație? Charles Darwin, sau Johann Mendel, cine a avut dreptate? Leii încearcă să-și ajute prietenii, Săgetătorii doresc armonie │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 1 Comentarii | 4454 Vizualizari

Dumnezeu, în infinata Sa înţelepciune a lăsat posibilitatea vieții terestre, adică și speciei umane, se pare, nu de evoluţie şi selecţie naturală, ci de schimbare bruscă prin mutaţie. Brusc şi imediat înseamnă în limbaj biologic ceva timp, după cum un moment, în geologie, reprezintă multe mii de ani.

HOROSCOP Pe 23 mai s-au născut Carl von Linne, Franz Anton Mesmer, Robert Moog, Joan Collins, Anatoli Karpov, Garabet Ibrăileanu,Lucian Mureșan, Gabriel Liiceanu, Dimitrie Leonida, Mihail Konteschweller, Vladimir Streinu, Irina Odăgescu-Țuțuianu.

În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Mihail Mărturisitorul şi Maria lui Cleopa. Nimic în „Kalendar”.

Dragi lupi, padawani și hobbiți am dormit doar câteva ore de dimineață, dar câte povești am auzit noaptea la focul de tabără! Povești adevărate, pe care altfel nu le spui, de frică să nu fii ridicol dar după ce marele ibric de țuică fiartă făcea un tur și încă unul, limbile se dezlegau și istoriile începeau să curgă.

Un finlandez, prietenul lui Pekka, stătuse vreo zece ani în China, la studiu și culegere de date. Ne-a povestit despre cazul ciudat al unui chinez, accidentat într-o mină, un utilaj i-a secționat mâna din închietură. Ortacii lui au sărit să-l ajute, sângele țășnea, dar nu au găsit altceva mai bun să-l oprească, decât o ciupercă, care creștea pe acolo, în mină, numai Dumnezeu știe cum. Au pus pălăria mare a ciupercii pe rană. Ca prin farmec sângele nu a mai curs și durerea s-a diminuat mult. L-au dus la suprafață, acolo era un doctor bătrân care le știa pe toate. Când a văzut ciuperca a făcut ochii mari, dar nu a spus nimic. Nu a luat-o de pe rană, nu a curățat rana cu antibiotice și dezinfectante, doar a făcut un bandaj peste ciupercă. I-a întrebat pe mineri unde au găsit ciuperca. Au dat din umeri, era singura de pe acolo, alta nu mai văzuseră. Medicul a dat cu înțelegere din cap, da așa cresc ele, numai câte una singură. După trei zile durerile i-au revenit chinezului accidentat. Dar, altfel, nu foarte puternice, mai mult o mâncărime. În a cincea zi chinezul s-a trezit din somn și a urlat cât a putut! Doctorul și asistenții au venit imediat la patul lui ca să constate cu uimire că îi crescuse o mână nouă! Cu doar trei degete mari și puternice, prevăzute cu ghiare, toate opozabile. Chinezul se putea servi de noua mână, mult mai puternică și mai eficientă, nu avea dificultăți de mișcare. Doctorul a comunicat la Academia de Științe din Beijing despre cazul neobișnuit. Dar, în noaptea care a urmat, chinezul cu mâna lui cea nouă și ciudată a dispărut. Se pare că a fost furat, Dumnezeu știe de cine și pentru ce! A fost vorba despre o mutație, spune finlandezul.

Evoluție sau mutație! Despre evoluție ați tot învățat la școală, cel puțin seniorii, dar despre mutații s-au făcut doar filme prostuțe, de SF.

HOROSCOP Ei bine, trebuie să ştiţi că tatăl mutanţilor a fost biologul, de fapt botanistul, olandez Hugo de Vries (1848-1935). El a publicat lucrarea ”Die Mutationstheorie” în anul 1903 în care postulează principiul mutaţiei: în mod absolut arbitrar, la unii dintre indivizii unei specii anumite pot apărea schimbări bruşte şi dramatice care pot conduce chiar la apariţia unei noi specii. De Vries menţionează în lucrarea sa numele unui călugăr austriac, pe nume Mendel căruia îi conferă întîietatea în descoperirea mutaţiei. Cu acest Johann Mendel (1822-1884) este o altă poveste. Se pare, şi anumite scrieri descoperite recent confirmă acest lucru, că Mendel era un... mutant. Ghicea, sau i se părea că ghicește gândurile oamenilor. La mijlocul secolului XIX acest lucru se numea lucrarea Diavolului. Ca să scape de blestem, Mendel intră la călugării augustini sub numele de părintele Gregor.

Darul nu îl părăseşte, Mendel continuă să audă gândurile oamenilor, ca pe propriile gânduri. Nici posturile îndelungate, nici rugăciunile fierbinţi, nici canoanele şi exorcizarea nu dau de capăt puterilor lui Mendel. Ordinul augustinilor a fost şi este un ordin deosebit. Și papa a făcut parte din el. Mulţi savanţi şi oameni de ştiinţă au făcut parte din compania Sfântului Augustin. Încercând să se înţeleagă pe sine însuşi, Mendel se ocupă cu experienţe de botanică. Între 1851 şi 1854 părintele Gregor studiază la Universitatea din Viena biologia, botanica, zoologia dar şi matematica, fizica şi chimia. În 1854 se întoarce la mânăstirea lui din oraşul Brünn - Brno, din Cehia de astăzi. Este ales stareţ în 1856. Se ştia că stareţul Gregor făcea nevinovate experienţe pe fasolea care creştea în grădina mânăstirii; se ştia că cele mai fantastice legume se produceau în acea grădină minunată; se ştia că stareţul Gregor a fost unul dintre fondatorii Societăţii de Ştiinţe Naturale din Brno, în anul 1862; se ştia că stareţul Gregor nu prea era de acord cu teoria evoluţionistă a lui Darwin şi că la 8 februarie şi 8 martie 1865 a făcut două comunicări, sub acelaşi titlu, în plenul Societăţii de Ştiinţe Naturale: „Versuche über Pflanzenhybriden” (Experienţe cu plante hibride); se ştia că părintele Gregor milita pentru o societate civilă şi că nu prea avea la inimă absolutismul imperial; se ştia că stareţul Gregor era un om bun şi săritor, „parcă îţi ghicea gândurile”, foarte iubit şi respectat atât de călugări, cât şi de primar și de orăşeni.

Ceea ce nu se ştia, avea să se afle mai târziu, la începutul secolului XX. Aproape concomitent şi independent, în anul 1900, trei mari botanişti europeni, Carl Erich Correns, Erich Tschermak von Seysenegg şi Hugo de Vries confirmă experienţele şi teoriile lui Mendel, făcute cu 34 de ani mai înainte. Mendel este numit părintele geneticii şi al legilor eredităţii, un precursor genial, care pentru prima dată în istorie formulează matematic, cu o deosebită eleganţă, legi biologice.

Dar surprizele nu se opresc aici. Recent, este vorba de vara anului 1999, în podul unei case vechi din Brno s-au descoperit mai multe manuscrise. Aparţineau stareţului Gregor şi fuseseră scrise între 1855 şi 1879. Erau lucrări de o valoare excepţională, din domeniul matematicii şi al biologiei, dar şi multe însemnări personale. Observații și elemente primare de teoria haosului, legităţile numerelor mari, elemente de statistică şi teoria probabilităţilor, dar şi relatarea unor experienţe fabuloase privind genetica şi ereditatea.

Autorităţile cehe au pretins că manuscrisele lui Gregor s-au distrus într-un regretabil accident, în timpul transportului şi că de fapt nici nu erau atât de interesante pe cât se crede; astăzi, nici nu mai recunosc că acele manuscrise au existat vreodată. Unele fragmente copiate și păstrate de persoane de mare încredere ne fac să afirmăm că Manuscrisul Gregor face parte din acea categorie a cărţilor interzise – informaţii şi date pe care omenirea nu este pregătită să le primescă; nu, încă!

Iată cum îşi începea stareţul Gregor însemnările : „Gloria Deo. Dominis vobiscum! Sunt un mutant. Şi nu sunt nici primul, nici ultimul. Dumnezeu, în infinata Sa înţelepciune a lăsat posibilitatea speciei umane nu de evoluţie şi selecţie naturală, ci de schimbare bruscă prin mutaţie. Brusc şi imediat înseamnă în limbaj biologic ceva timp, după cum un moment, în geologie, reprezintă multe mii de ani. Să nu uităm parabola din Sfânta Scriptură, în care al doilea reprezentant al speciei umane, Eva, este creată din coasta lui Adam. Iată un exemplu de hibridare şi mutaţie. În nici un caz nu este vorba de selecţie naturală. Înţeleg că teoria englezului Darwin corespunde stadiului actual de dezvoltare al omenirii în care accentul se pune pe manufactură şi negustoriecompetiţa, întrecerea şi clasamentul contează. De aici selecţia naturală şi evoluţia - sunt de fapt justificarea naturală, cu exemple din botanică şi zoologie a unei situaţii omeneşti prezente. Dar dacă ai suficienţi de mulţi bani şi proprietăţi te poţi întreba: care selecţie naturală? Ce evoluţie? Voi demonstra în cele ce urmează drumul făcut de animale, păsări și omenire, prin mutaţie – şi mai ales, ce va deveni omul în viitor.” Din nefericire, sau din fericire, restul manuscrisului copiat este, deocamdată, o mare pată albă. Dar, este în mâini bune, la Prietenii Muzicii!

HOROSCOP Acum vă rog să mă scuzați, pregătesc finlandezii de plecare. Le fac senvișuri cu unt, heringi și șproturi și cu o felioară de lămâie. Apoi o să le fac plinul. Asta înseamnă cam două deca de țuică de Văleni, numai marca Boroianu, sau Albu, adică cea mai tare țuică făcuta la o singură distilare. Vodca este pentru filistini, a declarat Pekka, cunoscătorii beau țuică de Văleni. Pentru asta au făcut atâta amar de drum. Dar și ca să-mi aducă un dar regesc. O culegere de povești nordice, copia exactă și perfectă a un manuscris misterios, tradus în engleză. Cam cinci sute de file pergamentoase. Dar ceea ce contează sunt miniaturile care însoțesc istoriile. Nu că poveștile ar fi de ocolit. Iată, pe cerul Nordului un balaur care juri că este un F-16, sau un Suhoi. Colo, un rege bărbos cu o sabie de foc, ca în Star Wars. Manuscrisul datează din secolul XII. Am o nouă enigmă de rezolvat, sunt extrem de bucuros! Iarăși noaptea o să se facă zi, învăluit de epic music, necunoscutul mă îmbie și mă provoacă, noaptea este tânără și seducătoare, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

⃰ ⃰ ⃰

HOROSCOP

BERBEC Astăzi eşti zâmbitor şi acest lucru este apreciat de anturaj. Ziua de azi este un prilej excellent as rezolvi unele probleme personale sau legate de îmbunătățirea calității vieții tale. Aspecte favorabile par că te avantajează mai ales în planul mental, al proiectelor, şi prin urmare logică, pe plan social. Trebuie neapărat să analizezi evenimentele din ultimul timp, să tragi concluziile care se impun şi sa iei imediat măsurile necesare. Ziua nu este cea mai bună din tot anul, dar de departe nici cea mai proastă, asa încat o să te strecori prin sfârşitul acesta de primăvară medievală şi incertă spre seară care trebuie neapărat să-ţi îmbunătăţească bilanţul zilnic.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:55 COALIȚIA, pe MUCHIE de CUȚIT din cauza lui DRAGNEA? Se întețesc ATACURILE la PSD. „Fără noi NU ar fi FOST” 20:25 Legea offshore I-A ADUS lui Dragnea ÎNCĂ UN DUŞMAN. Noul val din PSD: „Nu contați pe votul meu pentru această porcărie” 14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece

Articole salvate